Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2013. 17:00 >> 17:00

KCCG

Transplantirani bubrezi kod 10 pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore do sada su uspješno su transplantirani bubrezi kod deset pacijenata, od uvođenja ovog programa u našoj državi, a projekat transplantacije burega odvija se planiranom dinamikom, saopšteno je iz KCCG.

Danas je uspješno završena III škola dijalize koja se održala u Podgorici u organizaciji Udruženja nefrologa Crne Gore i Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore. Ovogodišnja škola posvećena je transplantacionom program a pored predavanja učesnici skupa su u praktično dijelu imali priliku da obiđu tri transplantirana pacijenta i njihove donore koji se nalaze na Odjeljenju nefrologije Kliničkog centra Crne Gore.

Pomoćnica u Ministarstvu zdravlja Crne Gore Mira Jovanovski Dašić kazala je kako je uvjerena da će medicinsko osoblje koje radi na odjeljenjima hemodijalize i nefroloije ispuniti očekivanja i podići nivo zdravstvenih usluga.

"Za razliku od drugih profesija, obrazovanje zdravstvenih radnika se ne završava dobijanjem diploma. Naprotiv, zdravstveni radnici moraju da uče dok god rade, usavršavaju se, upotpunjuju svoje znanje. Ovakve škole svakako doprinose unapređenju znanja, kako teorijskog tako i praktičnog. Oblas nefrologije, rad sa pacijentima na dijalizi, njihova priprema za transplantaciju, zahtijevaju uz znanje i poseban senzibilitet, što sigurna sam, svako od Vas posjeduje. Ministarstvo zdravlja podržave sve edukacije I doedukacije", kazala je Jovanovski Dašić.

Doc. dr Petar Kavarić, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG i član transplantacionog tima iz KCCG je podsjetio da je crnogorska medicina napravila istorijski iskorak:

"U Kliničkom centru Crne Gore ovih dana, urađena i deseta transplantacija bubrega sa živog davaoca i što je najvažnje, i pacijenti i njihovi donori su dobro. Projekat transplantacije burega odvija se planiranom dinamikom. Ovaj program je zaživio u državi zahvaljujući nesebičnoj, profesionaljnoj, stručnoj, i nadasve ljudskoj podršci kolega iz KBC Rebro iz Zagreba i Ministarstva zdravlja Hrvatske, na čemu im neizmjerno zahvaljujemo", rekao je Kavarić.

Današnja predavanja dio su kontinuirane edukacije i usavršavanja medicinskog osoblja, i kao takva se boduju u skladu sa kriterijumima Ljekarske komore Crne Gore.

"Organizovanje škole posebno je bilo važno za učesnike škole sa sjevera i juga države, jer su bili u prilici da čuju korisne infromacije važne za nefrološke bolesnike", saopšteno je iz KCCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније