Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

21. 11. 2021. 08:06 >> 13:48
2

ĆELAVI IBIS

Zaštićena ptica svratila u CG, ima svoje "obezbjeđenje"

Zaštićena vrsta ptice ćelavi ibis bila je prethodnog dana najčuvanije biće u Crnoj Gori. Ekipa Centra za zaštitu i proučavanje ptica bila joj je “za krilima” i tokom noći kako bi je zaštitila od svih opasnosti.

Televizija Crne Gore zabilježila je neobičnu sluku u podgoričkom naselju Konik, gdje su iz  Centra za zaštitu i proučavanje ptica propratili zaštićenu vrstu pticu ćelavi ibis, koja je po njihovim riječima doletjela iz Bosne i Hercegovine.

Nova ima 9 godina, prešao je 2282km kroz 5 zemalja uključujuči i našu.

“Na planeti ima ukupno manje ćelavih ibisa nego stanovnika sela u Crnoj Gori gdje je posljednji put viđen. Zamislite sada da je ista situacija sa ljudskom vrstom i da je na Zemlji ostalo samo selo Dinoša. Toliko je važan Nova! Zahvaljujući Life projektima  ova vrsta ima šansu za opstanak i povratak, a nama je bila neizmjerna čast da čuvamo njegov miran san i damo svoj skroman doprinos ovakvoj priči “, kazali su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Znajući kako su prošle druge ptice sa transmiterima počevši od crnog orla Bruzde, preko bjeloglavih supova Peruna i Fojiške nijesu mogli, kako su rekli, prepustiti njegov život krivolovcima koji haraju Crnom Gorom. 

“Sinoćnji gost Podgorice, mužjak Nova, koji je prespavao na banderi, poletio je jutros ka Albaniji”, kazali su iz CZIP-a.

Pored Keksa i Noleta, Nova je jedan od desetinu ćelavih ibisa čija se kretanja pomno prate.

“Ova skoro izumrla vrsta, koja je istrijebljena od strane lovaca u 17 vijeku, danas je zahvaljujući zaštitarima vraćena sa ivice sigurnog nestanka. Pošto nema dovoljno svojih srodnika sa kojima bi naučio migraciju, Nova je svoju prvu seobu napravio uz čovjeka. Naime, svaka se generacija iz gnijezdilišta u Austriji i Njemačkoj, povede jednopilotnlm letjelicom do zimovališta u Italiji”, napisali su iz CZIP-a.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније