Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

20. 11. 2021. 13:02 >> 13:05

ZAKON O PRANJU NOVCA

Prije kastodi usluge mora se utvrditi izvor imovine i bogatstva

Registar politički eksponiranih lica u Crnoj Gori vodiće i održavaće Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) a neposredan elektronski pristup podacima iz Registra politički eksponiranih lica imaće finansijsko-obavještajna jedinica i obveznici, predviđeno je Nacrtom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Vlada je pokrenula javnu raspravu o nacrtu ovog zakona, i kako je predviđeno, trajaće 25 dana. Jedna od važnih odredbi je obaveza detaljnih kontrola prilikom kastodi usluga, posebno kroz utvrđivanje izvora imovine i bogatstva.

Registar politički eksponiranih lica vodiće i održavaće Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) a neposredan elektronski pristup podacima iz Registra politički eksponiranih lica imaće finansijsko-obavještajna jedinica i obveznici, predviđeno je Nacrtom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Vlada je pokrenula javnu raspravu o nacrtu ovog zakona, i kako je predviđeno, trajaće 25 dana. 

Obveznici su, kako se ukazuje, pravna lica, privredna društva, preduzetnici i fizička lica koja obavljaju djelatnosti u vezi sa raspolaganjem novcem. 

Registar politički eksponiranih lica je, kako se navodi, elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju podaci o politički eksponiranim licima s tim što će obveznici u smislu ovog zakona imati pristup isključivo podacima trenutno aktivnih politički eksponiranih lica.

"Bliži način vođenja politički eksponiranih lica uređuje se propisom Agencije za sprečavanje korupcije .Obveznik je dužan da prije zasnivanja poslovnog odnosa provjeri u Registru da li je klijent, njegov zakonski zastupnik, ovlašćeno lice, ili stvarni vlasnik klijenta politički eksponirano lice. Politički eksponirano lice, u smislu ovog zakona, je crnogorski državljanin koji obavlja javnu funkciju", navodi se u tekstu nacrta zakona.

Neki od tih javnih funkconera, kako se tvrdi, su predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, predsjednik i članovi Vlade, poslanici, članovi upravnih organa političkih partija, državni sekretar, generalni direktor i sekretar u ministarstvu, direktor i pomoćnici direktora Upave policije, te  rukovodilac finansijsko-obavještajne jedinice. 

Obveznik je, prema nacrtu zakona, dužan da prilikom pružanja kastodi usluga, preduzme adekvatne mjere i utvrdi izvor imovine (bogatstva) i izvor sredstava koja su uključena u poslovni odnos ili transakciju sa tim klijentom. 

"Utvrdi da li klijent zaključuje ugovor o obavljanju kastodi poslova u svoje ime i za svoj račun ili se radi o potkastodiju (kreditna institucija ili drugo pravno lice koje u svoje ime, a za račun trećih lica - svojih klijenata kojima pruža kastodi usluge, zaključuje ugovor o obavljanju kastodi poslova sa obveznikom). Da prilikom svake transakcije utvrdi za čiji je račun potkastodi izvršio transakciju. Ako obveznik ne može da izvrši mjere, poslovni odnos se ne smije uspostaviti, a ukoliko je poslovni odnos uspostavljen, obveznik je dužan da taj poslovni odnos raskine", piše u nacrtu zakona. 

Podsjetimo, kastodi račun je anonimni račun hartija od vrijednosti kojeg otvara kastodi banka, u svoje ime a za račun klijenta, pri čemu jedino ona zna identitet osobe za čiji račun obavlja poslove kastodija nad hartijama od vrijednosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније