Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

16. 11. 2021. 14:40 >> 14:41

HADŽIĆ

Uprava za dijasporu kolaterala najavljenih mjera

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima je kolaterala najavljenih mjera ukidanja garantovanih suma, kazao je vršilac dužnosti direktora Seid Hadžić i dodao da ovo ne razumije kao direktni napad na dijasporu kako to određeni politički akteri populistički prezentuju u ovom trenutku, već kao još jednu ishitrenu i nedovoljno pripremljenu odluku.

On je kazao da će narednih dana voditi niz razgovora sa najodgovornijim članovima Vlade sa ciljem prevazilaženja nastalog problema uz jasnu preporuku da se umjesto ukidanja obaveznog budžetskog izdvajanja sredstava taj nominalni iznos  zakonski poveća.

On je u saopštenju medijima kazao da u Upravi nijesu obaviješteni niti konsultovani o tome, a saznali su iz medija. “Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nisu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama. Što je vrlo pogrešno i takav način komunikacije neće dovesti do boljitka ni na jednom polju, ne ulazeći u namjere donosioca odluke”, kazao je on.

Kazao je da je iznenađen odlukom Vlade kojom se ukida obavezno budžetsko izdvajanje sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

“Naša preporuka je išla u pravcu povećanja tih sredstava za sledeću godinu u odnosu na prethodnu, što je nominalno i prihvaćeno ali se odlukom o ukidanju zakonske osnove otvara prostor manipulacije i eventualne relativizacije u budućnosti”, kazao je on.

Kaže da dijasporu još ne doživljavamo kao strateškog partnera države, demografsku, naučnu, kulturološku, ekonomsku, sportsku bazu koja je izgrađena na teškim osnovama iseljavanja naših građana iz Crne Gore, ali čiji ogroman potencijal predstavlja neprocjenjivo blago u svakom smislu.

“Najveći direktni investitor – godinama taj doprinos premašuje pola mijarde eura, najsigurniji oslonac u krizama – pandemija Covid 19 je to praktično i pokazala, sigurna baza reprezentativnog sporta i siguran bedem crnogorske države u svakom smislu zaslužuje bolji i suptilniji tretman svih nas u Crnoj Gori”, kazao je Hadžić.

 

 

                                                                                    

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније