Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 11. 2021. 21:26   >>  23:38

NP BIOGRADSKA GORA

Policija na tragu krivolovcima koji su ubili jelena

Ubijeni jelen u Nacionalnom parku Biogradska gora pored problema krivolova, pokrenuo je i druga pitanja. Položaj nadzornika koji su svakodnevno izloženi opasnostima, koncesije koje se daju lovačkim društvima, samo su neki od problema, kojim se nadležne institucije moraju ozbiljno pozabaviti, kako bi sačuvali sva dobra u parkovima. Trojica nesavjesnih lovaca koji su juče zatečeni u NP još uvijek nijesu uhvaćeni, ali su prikupljeni brojni dokazi, pa se očekuje da policija u najkraćem roku rasvijetli ovaj slučaj.

Tužne slike u srcu Biogradske gore. Odstijeljen jelen i krivolovci u bijegu sa kojima radnik sluzbe zastite, tokom rutinske kontrole, juče susreo praktično oči u oči. Kako nezvanično saznajemo policija je na tragu počiniocima, pa se uskoro može očekivati da budu privedeni pravdi. 

"Na licu mjesta gdje se desio nesrećni događaj ostali su materijalni dokazi, po meni dovoljni da se otkriju počinioci, jer su na licu mjesta zatečena tri lica", kazao je šef Službe zaštitie NP Biogradska gora Mile Rnković.

Problem krivolova u NP pokrenuo je i pitanje bezbjednosti zaposlenih, broja čuvara kao i samog mehanizmima zaštite parkova. Površinu od preko 5000 hektara u Biogradskoj gori čuva samo 10 nadzornika, koji su nerijetko izloženi brojnim opasnostima.  

"Ne vode mnogo računa o ljudima koji su na prvoj liniji odbrane. Primjer od juče gdje je nadzornik bio na mjestu gdje nema dometa, sa tri čovjeka koja su ušla u park da rade nelegalne aktivnosti. Moglo se očekivati da bude nekakvih stvari koji su se na sreću svih nas završile kako treba po tom pitanju", rekoa je Rnković.

"Mi smo svjesni u kakvim uslovima rade naši nadzornici i parkovi su dali sve od sebe da  koliko smo u mogućnosti, ali naši nazornisi nisu dovoljno zaštićeni", kazala je direktorica NP Biogradska gora Marija Dulović.

Iako sve češće krivolovce sreću u blizini zaštićenog područja, u NP Biogradska gora kažu da je prema njihovim procjenama  jedna od tri svjetske prašume idalje dom velikom broju divljači. No, da bi tako i ostalo i da bi se krivolovu stalo na kraj, neophodno je da se sve institucije uključe i zajednički donesu najbolja zakonska rješenja.

"Apelujem na Ministarstvo poljoprivrede koje daje koncesije lovačkim društvima da ne može da dozvoli da lov bude odobren do same granice parka. Mislim da treba da postoji zaštićena zona gdje ljudi ne mogu da dođu ni do blizi paraka, a ne do same granice gdje smo mi dovedeni u nezavidnu situaciju", ističe Rnković. 

Milica Sekulić; TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније