Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

13. 11. 2021. 20:35   >>  20:53 20

VLADA CG NAJAVILA ISTRAGU

Afera pranja 20 miliona eura drma Albaniju, pomenut i Đukanović

Nekadašnji albanski naftni tajkun, Rezart Tači, pomenuo je crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u slučaju sumnjivih milionskih isplata, o kojima italijanska i albanska policija vode istragu. Tači se, kako prenose albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 20 miliona eura na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac. Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkrpitima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića. 

Povodom ovih medijskih izvještaja, Portal RTCG kontaktirao je kabinet Predsjednika Crne Gore, ali odgovor, zasad nije stigao.

"Poznaje li Predsjednik Đukanović Rezarta Tačija i ako da, jesu li ikad razgovarali o transferima novca preko bilo koje poslovne banke u Crnoj Gori, uključujući banku u kojoj je Predsjednik nekad bio akcionar, a to je Prva banka Crne Gore", glasi pitanje našeg portala za kabinet predsjednika crnogorske države. 

Za Portal RTCG, povodom pisanja albanskih i italijanskih medija, i pominjanja imena Đukanovića, komentar su dali iz kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića. 

"Sektor bezbjednosti postupaće po zakonu i preduzeće sve neophodne radnje u pravcu istrage. U radu bezbjednosnih službi, nema selektivnosti i prema svakom građaninu postupa se na isti način. Bitno je napomenuti da Finansijsko-obavještajna jedinica u sastavu MUP-a već radi na mnogim slučajevima visoke korupcije i finansijskog kriminaliteta, kao i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou. Za nas nema nedodirljivih. Naš cilj je veća distribucija pravde. Nadamo se i da će Tužilaštvo slijediti primjer i reagovati proaktivno", poručili su iz kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića. 

Ova afera pranja novca danima je jedna od vodećih tema u albanskim medijima. 

"Rezart Tači intervenisao je kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Kod njega je intervenisao za transfer iz "predsjednikove banke", koja bi takođe dobijala sopstveni iznos novca kada se transfer završi", prenijeli su albanski portali "dosja.al", kao i "cna.al"

Ti portali donose transkripte prisluškivanih razgovora Tačija, gdje se vidi da on pominje crnogorskog predsjednika u kontekstu intervencije za obavljanje međunarodnih novčanih isplata.  

Javno tužilaštvo u Palermu dalo je nalog da se blokira 20 miliona eura, zbog sumnje da se radi o međunarodnom pranju novca. Uhapšen je Frančesko Zumo, poznati građevinar iz Palerma, za koga rimska "Republika" piše da je povezan sa mafijaškom Koza Nostrom i da je pokušao da iznese novac iz Italije kako bi izbjegao policijsko-tužilački postupak i oduzimanje imovine. Takođe je uhapšen i Fabio Petrucela, računovođa, optužen da je prenio Zumovu imovinu na teritoriju Albanije da bi se izbjegla primjena naloga za konfiskaciju.

Ranije je policija uhapsila i dvije osobe, bliske Tačiju, zbog sumnje da su učestvovali u pranju novca i time prisvojili više od 18,3 miliona eura. Dvojica uhapšenih su Tačijev bivši tjelohranitelj i zet koji posjeduju nekoliko kompanija u Albaniji. Albanski mediji prenijeli su da su uhapšena dva lica, A.B. i B.L. dok je za Tačijem raspisana potjernica. 

Njih trojica su okrivljeni da su sarađivali sa Zumom i Petrucelijem. Albansko specijalno tužilaštvo i Direktorat za borbu protiv mafije, odjeljenje iz Palerma, vode paralelno istrage o ovom slučaju. 

Grupa italijanskih i albanskih državljana, kako se ukazuje, organizovali su ilegalnu međunarodnu isplatu novca u nekoliko stranih država, a radi pranja novca.

Tači je, inače, godinama poznat po poslovanju u naftnoj industriji, svojevremeno se smatralo da je bio najbogatiji čovjek u Albaniji.  Bio je vlasnik firme "Tači oil", odnosno lanca benzinskih pumpi u Albaniji. 

Jedno vrijeme, Tači je bio vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma. Takođe, pregovarao je o kupovini Fudbalskog kluba Milan u vrijeme kada je njegov vlasnik bio raniji italijanski premijer Silvio Berluskoni. 

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније