Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

12. 11. 2021. 16:30   >>  16:28

BRATIĆ U PARIZU

"CG posvećena temeljnim principima UNESKO-a"

Crna Gora sa posebnom pažnjom njeguje svoje prirodne vrijednosti, bivajući snažno posvećena zelenim politikama na što nas posebno obavezuju međunarodni standardi i naša izuzetno vrijedna prirodna bogatstva od kojih su, poput Nacionalnog parka Durmitor, već 41 godinu upisana na UNESKO listu, a neka su dio programa Čovjek i biosfera, poput basena rijeke Tare, rekla je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Kako navode iz resornog ministarstva, Bratić predvodi crnogorsku delegaciju na 41. Generalnoj konferenciji UNESKO u Parizu, kojom prilikom je prenijela posvećenost Crne Gore temeljnim principima organizacije.

Bratić je istakla da standardi UNESKO predstavljaju ključne vrijednosti čovječanstva u borbi protiv globalnih izazova, među kojima je posebno aktuelna pandemija Kovid-19.

Poseban osvrt dala je na zaštitu životne sredine, što takođe predstavlja jednu od ključnih programskih aktivnosti UNESKO ističući da se Crna Gora, u tom smislu, vodi principima Pariskog sporazuma.

"Mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori (ukupno četiri, od čega dva pojedinačna i dva multinacionalna) su u stalnom fokusu interesovanja Nacionalne komisije za UNESKO, a prioritet su i izrade ekstenzija i izrada novih nominacija u skladu sa dogovorom svih zainteresovanih strana. Još jednom koristim priliku da u ime Crne Gore zahvalim UNESKO i Centru za svjetsku baštinu na podršci koju su tokom prethodnih godina pružali Crnoj Gori kako bismo značajno unaprijedili stanje očuvanosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, što je konstatovano i odlukama Komiteta za svjetsku baštinu", rekla je Bratić.

Bratić je uvjerena da će Izvršni odbor i druga tijela UNESKO u narednom periodu nastaviti angažman na daljem unaprjeđenju standarda, promovišući vrijednosti na kojima počiva Organizacija.

Pozdravila je aktivnosti usmjerene ka potiranju društvenih nejednakosti, promociji slobode izražavanja, etike u obrazovanju i u segmentu digitalizacije.

Bratić je prenijela i uvjerenje o odlučnosti Crne Gore da nastavi pružati podršku opsežnoj reformskoj agendi u okviru UNESKO.

Nakon učešća na Generalnoj konferenciji, ministarka Bratić prisustvovala je proslavi jubileja, 75 godina postojanja organizacije UNESKO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније