Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

03. 11. 2021. 06:25 >> 07:46

ĐORĐEVIĆ ZA PORTAL

Bilateralna pitanja da ne opterećuju policijsku saradnju

Policijska saradnja na Balkanu treba da bude bolja i da bude neopterećena neriješenim bilateralnim pitanjima i političkim razlikama, kazao je za Portal RTCG Saša Đorđević, koordinator za Srbiju i Crnu Goru u Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. On je istakao da je uža specijalnost balkanskih kriminalnih organizacija transport droge, prije svega kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

"Upitno je, međutim, postojanje Balkanskog kartela, odnosno saveza kriminalnih organizacija sa čvrstom hijerarhijom i istaknutim liderom čiji članovi dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova. Nema naznaka da postoji balkansko kriminalno udruživanje kao što je slučaj sa meksičkim kartelima, na primjer Sinaloa ili Huarez, gdje svaki član kartela ima posebnu funkciju - proizvodnju, transport, distribuciju droge i pranje novca, tako da je pokriven čitav lanac poslovanja sa drogom", smatra Đorđević. 

On navodi da balkansko kriminalno podzemlje ne proizvodi kokain i više je mješavina etnički ograničenih kriminalnih organizacija koje su organizovane u ćelijskom režimu i stvaraju mreže.

"Tako postoje kriminalne organizacije u kojima dominiraju pojedinci sa albanskog govornog područja i jezika iz bivše Jugoslavije. Crnogorske kriminalne organizacije, sudeći po hapšenjima i akcijama oduzimanja narkotika, više su dio kriminalne saradnje u kojima učestvuju organizacije iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, nego iz Albanije", ukazao je Đorđević.

On kaže da je, na primjer, krivična prijava protiv članova, kako su mediji nazvali, slovenačke ćelije crnogorskog "Kavačkog klana" obuhvatila 48 osoba.

"Među uhapšenima, bilo je 20 državljana Slovenije, zatim 11 osoba iz Srbije, devet iz Bosne i Hercegovine, petorica iz Hrvatske, dvojica iz Crne Gore i jedna osoba iz Sjeverne Makedonije. Tu se vidi etnička raznolikost kriminalnog udruživanja. Uža specijalnost balkanskih kriminalnih organizacija je transport droge, prije svega kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Zanimljivo je kako su drugačije došli do tih kontakata. Albanske kriminalne organizacije preko krijumčarenja marihuane, a one iz bivše Jugoslavije preko šverca oružja", naveo je Đorđević. 

Kako zaključuje, bez obzira što još ne postoji balkanski kartel, ključno je da policijska saradnja na Balkanu bude bolja.

"Ali i neopterećena neriješenim bilateralnim pitanjima i političkim razlikama", smatra Đorđević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније