Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtnk.me [ M.L.B. ]

02. 11. 2021. 12:24 >> 12:38

NAPADI NA NOVINARE

Jovović: Tužilaštvo da pokaže dodatnu volju

Međunarodni je dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. U Crnoj Gori, u posljednjih 20 godina desilo se preko 70 napada na novinare i imovinu medija.

Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama o napadima na novinare je u izvještajnom periodu od 4. juna do 4. oktobra 2021. godine obradila devet predmeta napada na novinare, na štetu sedam novinara i novinarki. Kako se tvrdi, od toga, pet napada dogodilo se u 2021. godini, a četiri u ranijem periodu.

Predsjednik Komisije Mihailo Jovović kazao je za Televiziju Nikšić da su napravljeni određeni koraci, ali da još ima prostra za napredak, te da je potrebna dodatna volja za rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare.

Najteži slučaj je ubistvo urednika "Dana" Duška Jovanovića 2004. godine, koje još nije riješeno. Brat ubijenog urednika Dana Miodrag Jovanović kazao je gostujući u Jutarnjem program Televizije Nikšić da dokazi za rješavanje slučaja postoje, ali je potrebna dodatna volja.

On naglašava da je potrebno objelodaniti detalje razgovora između potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i osuđenika Ljuba Bigovića.

Medijska zajednica i civilni sektor pozivaju nadležne institucije da, kroz punu primjenu svojih nadležnosti, obezbijede elementarne uslove za rad novinarima, a političke donosioce odluka da ne osnažuju tenzije koje dodatno usložnjavaju poziciju novinara u Crnoj Gori.

Podsjećaju najveći broj slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori, od 2004. do kraja 2021. godine, nikada nije dobio odgovarajući epilog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније