Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 12. 2013. 10:36 >> 10:35

NA DNU LISTE

Crnogorci nevoljno pomažu drugima

U reginu Balkana najspremniji da priteknu u pomoć drugima su građani Kosova koji se nalaze na 78. mjestu od ukupno 135 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Crna Gora pri kraju liste, na čak 126. mjestu.

 

Prema rezultatima izvještaja Svjetskog indeksa darivanja za 2013. godinu koji je pripremila Organizacija za humanitarnu pomoć (CAF), građani većine zemalja regije Balkana nalaze se na samom začelju liste, čime su pokazali da i nisu baš voljni priteći u pomoć drugima davanjem novca, pružanjem pomoći strancima i odvajanjem vremena za volontiranje, piše Anadolija.

Rezultati studije su prikupljeni na osnovu odgovora stanovnika zemalja svijeta u pogledu njihove spremnosti pomaganja drugima i osobama u teškoj finansijskoj situaciji, pomaganja strancima, kao i odvajanjem vremena za volontiranje i humanitarne aktivnosti.

Od zemalja Balkana, najspremniji da priteknu u pomoć drugima su građani Kosova, koji se nalaze na 78. mjestu od ukupno 135 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Na Kosovu je 28 posto građana istaklo da je spremno da pomogne drugima odvajajući svoje vrijeme i novac kada je to potrebno.

Slijedi Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 109. mjestu, u kojoj 21 posto stanovnika smatra da bi pomogli osobama kojima je pomoć potrebna.

Makedonija je na 118. mjestu sa 19 posto, Srbija je 123. sa takođe 19 posto, Crna Gora 126. sa 18 posto, Albanija 132. sa 16 posto i Hrvatska koja je rangirana odmah iza Albanije.

Od zemalja šire regije Balkana, najspremniji na pomoć drugim ljudima su stanovnici Slovenije koja je na 44. mjestu sa 38 posto građana spremnih na pomoć drugima, a slijede ih građani Mađarske na 78, Slovačke na 101, Rumunije na 105, Bugarske na 118. i Grčke koja je pozicionirana na 135. mjestu CAF-ove liste.

Posmatrano na evropskom nivou, zemlje sa najviše stanovnika koji žele pomoći drugima su Irska, Velika Britanija, Holandija, Norveška, Malta, Švicarska, Austrija, Island, Italija i Njemačka.

S druge strane, evropske zemlje sa najmanjim brojem stanovnika koji žele pomoći drugim ljudima su Grčka, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Litvanija, Makedonija, Bugarska, Gruzija i BiH. Većina pomenutih zemalja, koje najmanje pomažu drugima, nalazi se u Južnoj Evropi i Balkanu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније