Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

29. 10. 2021. 16:20 >> 17:32

ZA STARIJE OD 27 GODINA

U Pljevljima otvoren dnevni boravak za OSI

Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom (OSI) starije od 27 godina, koji je danas otvoren u Pljevljima, doprinijeće kvalitetu njihovog života i njihovoj većoj integraciji u društvenu zajednicu, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS), Janko Odović.

On je taj prostor otvorio zajedno sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Igorom Golubovićem i direktoricom pljevaljskog Centra za dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom, Svetlanom Dujović.

Odović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da će dnevni boravak namijenjen OSI doprinijeti većoj socijalnoj inkluziji i unaprijediti sistem socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, a posebno na sjeveru države.

On je podsjetio da je do sada je postojalo samo nekoliko dnevnih boravka za OSI iznad 27 godina.

„Danas mi predstavlja posebno zadovoljstvo otvaranje još jednog dnevnog boravka, što će posebno doprinijeti kvalitetu života ovih lica i njihovoj većoj integraciji u društvenu zajednicu“, rekao je Odović.

On je istakao da Vlada posvećeno radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih kategorija.

Odović je direktorici Centra uručio licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite, kojom se potvrđuje da ta ustanova ispunjava uslove za pružanje usluge dnevni boravak za odrasla lica sa invaliditetom.

"Ovo je samo jedan od koraka Vlade na unapređenju života OSI, a predano radimo na uspostavljanju ostalih usluga za podršku za život u zajednici", dodao je Odović.

On je naglasio da se MFSS, na čijem čelu je ministar Milojko Spajić, posvećeno bavi socijalnom zaštitom građana.

Odović je poručio da će Crna Gora morati da se navikne na ispitivanje rada svih u tom sistemu da bi se on unaprijedio u interesu građana.

Kako je naveo, u okviru projekta koji se realizuje uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade, u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, Dnevni centar Pljevlja i nevladino udruženje (NVU) „Zračak Nade“ su licencirani za pružanje dvije nove usluge.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu, Marija Stajović, kazala je da je Dnevni boravak za OSI starije od 27 godina primjer brige i prave podrške svim građanima Pljevalja.

„Na ovaj način pokazujemo da su nam sva djeca sa smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i odrasli ljudi sa invaliditetom važni i u tom smislu im trebamo pružiti uslove i mogućnosti za razvoj njihovih potencijala“, rekla je Stajović.

Kako je saopšteno iz MFSS-a, uslugu savjetovanje djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, koju pruža NVU „Zračak Nade“, koristi oko 20 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja.

Projekat, koji kofinansiraju EU i Vlada Crne Gore, podržali su i Opština Pljevlja, UNICEF i Ambasada Norveške.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније