Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

27. 10. 2021. 10:44 >> 12:47
1

KOVAČEVIĆ

Svakog petog dana incident motivisan vjerskom ili etničkom mržnjom

U Crnoj Gori se, prema istraživanju Centra za demokratsku tranziciju (CDT), u prosjeku, svakog petog dana u godini desi incident motivisan vjerskom, etničkom ili ideološkom mržnjom, odnosno sukob, prijetnja, fizički ili verbalni napad na ljude ili imovinu, a sve zbog različitog imena, uvjerenja, stava, pripadnosti, kazala je programska direktorica Milica Kovačević.

Ovaj podatak je, kaže, samo vrh ledenog brijega, odnosno podatak dobijen analizom slučajeva koji su dospjeli u javnost.

"U Crnoj Gori je, posljednjih nekoliko godina, došlo do ekstremne radikalizacije u društvu, koja se ogleda u već jasnim i očiglednim manifestacijama desničarskog, etnonacionalističkog i religijskog ekstremizma. Ta radikalizacija je već odavno izašla iz okvira zapaljive retorike mržnje i sa interneta i stranačkih govornica se preselila u 'stvarni život', gdje je svoj iskaz dobila u brojnim radikalizovanim pojedincima i organizovanim radikalnim grupama", kazala je Kovačević.

Ona dodaje da je CDT nedavno Nacionalnom timu za borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma (NOT) uputio inicijativu za organizovanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o djelovanju radikalnih grupa i pojedinaca, naročito u kontekstu medijskih objava u kojima se pominju čak i istrage pod sumnjom za krivično djelo terorizam.

"Na sve ovo, većina relevantnih aktera u društvu godinama ćuti. Političke elite se skrivaju iza međusobnog optuživanja i relativizacije dok javnosti predstavljaju lažne umirujuće slike o stanju u crnogorskom društvu. Nadležni organi pomažu nečinjenjem, zatvaranjem očiju i neadekvatnom kaznenom politikom", dodala je.

Kovačević dodaje da je u društvu, takođe, kreirana atmosfera zastrašivanja i vođenja kampanje protiv svakog pojedinca ili grupe koja ne miri i javno govori protiv ovih, sve češćih i sve opasnijih, pojava.

"CDT uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije pokreće projekat čiji je cilj uključivanje najšire društvene zajednice u borbu protiv rastuće radikalizacije društva. U narednih godinu dana, u saradnji sa NOT-om kao i drugim važnim društvenim akterima, planiramo niz aktivnosti u crnogorskim opštinama", navodi se u saopštenju.

Najavljuje da će dio aktivnosti CDT-a biti programi podrške i obuke za predstavnike državnih organa koji se bave ekstremizmom i radikalizmom.

"Na godišnjoj konferenciji Nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma okupićemo relevantne sagovornike iz zemlje i regiona kako bismo razmijenili iskustva o ovom problemu.
Konačno, primjere radikalizacije i ekstremizma bilježićemo u dokumentarnim i novinarskim formama, i potruditi se da sa ovim problemima suočimo što veći broj građana", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније