Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

26. 10. 2021. 17:52   >>  18:40 6

SEKULOVIĆ SA DIJASPOROM

"Nijesmo namjeravali da oduzimamo državljanstva"

Nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova, rekao je ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima udruženja dijaspore Belgije, Holandije i Luksemburga.

Kako navode iz MUP-a, sastanak je bio prilika da se određena pitanja i teme demistifikuju i da se riješe pojedini problemi koji su se javili kao rezultatat pojačane medijske, ali i pažnje drugih aktera.

Ističu da su Izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta i Zakon o crnogorskom državljanstvu bili u fokusu interesovanja sagovornika.

Sekulović je upoznao prisutne sa aktivnostima i planovima MUP-a u toj oblasti.

"Nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova", istakao je Sekulović.

Pojasnio je i da je diskurs koji je stvoren, a koji je ujedinio pitanje crnogorskog državljanstva sa uređenjem registra prebivališta i u sve to ubacio elemente izbornog prava, doveo do potpunog nerazumijevanja, zamjene teza i atmosfere usijanja.

Predstavnici udruženja dijaspore izložili su svoje viđenje ovih pitanja i pokazali visok stepen razumijevanja, ali i podrške.

"Predstavnici dijaspore iznijeli su i niz predloga kojim bi se unaprijedio kvalitet života, jačanje veza sa Crnom Gorom i ostvarivanje prava naših iseljenika, a koji su u direktnoj nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore poput ponovnog aktiviranja mobilne jedinice za biometriju", dodaju u saopštenju.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin predstavio je aktivnosti koje su u toku kada je u pitanju Uprava policije i reforma iste, kao i planove za naredni period.

"Iskoristio je priliku da upozna prisutne sa jačanjem koncepta policije u zajednici i na tom fonu ih pozvao da dostave predloge koji će biti od značaja u ovom reformskom procesu", navode u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović, upoznao je prisutne sa aktivnostima koje sprovodi ovo ministarstvo kao i sa saradnjom sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

Zaključeno je, kako navode, da upravo dijalog koji je bio i ostaje na snazi predstavlja najbolji mogući način ne samo za prevazilaženje potencijalnih razlika u mišljenjima, već i rješavanje nekih od ključnih pitanja poput navedenih.

"Još jednom, Crna Gora u malom dokazala je da ima snage i razumijevanja da prevaziđe prepreke i da gleda naprijed i radi za dobrobit građana i dijaspore", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније