Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

26. 10. 2021. 15:34   >>  15:37

REAGOVANJE

Praćenje zdravstvenog statusa djece nije nadležnost MFSS

Javnost je upoznata sa koracima koje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja preduzima da bi se djeci u ranoj fazi razvoja omogućila pomoć i podrška i kako bi se od prvih dana ulagalo u njihovu budućnost.

Uvođenje dječjeg dodatka i besplatni udžbenici samo su prvi od koraka koje je resor, na čijem je čelu ministar Milojko Spajić, obezbijedio u godini socijalne pravde, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

MFSS reagovalo je na stav docenta na fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Bojana Mašanovića.

Kako navode, sa problemom siromaštva se ova Vlada suočila već u prvim danima mandata.

“Uz obezbijeđenju finansijsku stabilnost, odmah su uvedene mjere poput povećanja minimalne zarade, uvođenja dodatka, besplatnih udžbenika, socijalnih vaučera. Takođe, kroz program „Evropa sad“ i rast minimalne zarade sa 250 na 450 eura, uvođenje neoporezivog dijela zarade i ostale mjere koje moraju da dovedu do rasta plata, dovodimo do poboljšanja životnog standarda građana u kratkom roku”, navode u resoru Milojka Spajića.

Kada je riječ o bazi podataka o tjelesnim karakteristikama djece, navode da da ona nije u nadležnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Kako dodaju u otvorenom pismu docenta na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, koje je objavljeno u pojedinim medijima, se ne navodi metodologija koja je korištena prilikom istraživanja, period u kojem je vršeno istraživanje, podaci o veličini i reprezentativnosti uzorka, statističke metode kojima se utvrđuje validnost rezultata, kao ni po čijem odobrenju su vršena istraživanja kod djece.

Ne navodi se, kažu u Ministarstvu finansija, ni profil stručnjaka koji su sprovodili istraživanje, kriterijumi na osnovu kojih je utvrđivana gojaznost, odnosno neuhranjenost, kao i uzroci gojaznosti, odnosno neuhranjenosti.

“Opšte je poznato da postoji više uzroka neuhranjenosti, a da to ne mora biti nedostatak hrane. Nejasno je kako je gospodin Mašanović zamislio da se indirektnim metodama utvrđuju pojedinačne porodice koje su u neprilici. Napominjemo da MFSS ima svoj integrisani informacioni sistem socijalnog staranja (Socijalni karton), koji sadrži podatke o korisnicima prava iz socijalne i dječje zaštite, odnosno korisnicima prava na osnovna materijalna davanja u socijalnoj zaštiti, osnovna materijalna davanja iz dječije zaštite i usluge socijalne i dječje zaštite, shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti Crne Gore”, poručuju iz MFSS.

Za očekivati je, kažum, da Mašanović zna da praćenje tjelesnog i zdravstvenog statusa djece i omladine nije u nadležnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Naglašavamo i da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja otvoreno za sve ideje koje doprinose razvoju društva, ali koje su utemeljene na naučnim kriterijumima, na istraživanjima koja se obavljaju u skladu sa pravilima struke i čiji rezultati mogu doprinijeti kreiranju politika koje će uticati na poboljšanje kvaliteta života najosjetljivih kategorija stanovništva”, zaključuje se u reagovanju MFSS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније