Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

26. 10. 2021. 11:20 >> 11:21
1

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Urednici i novinari da budu svjesni svoje odgovornosti

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija apelovalo je na Agenciju za elektronske medije (AEM) da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa sadržajem koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra. Ističu, da se ni na koji način Ministarstvo nije miješalo i neće se miješati u uređivačku politiku medija, ali i da se od osnivača medija, urednika i novinara očekuju da budu duboko svjesni svoje odgovornosti i posljedica do kojih može dovesti zloupotreba profesije.

U saopštenju se navodi da zadatak Ministarstva nije da utvrđuje sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara, zbog čega su apelovali na AEM da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa pomenutim sadržajem emitovanim u Dnevniku Gradske televizije.

Ocjenjuje se da je to, prije svega, zadatak pravosudnih organa, što je definisano Zakonom o medijima.

"Uz to, to je zadatak samoregulatornih mehanizama, koji su, shodno dobroj praksi, samostalni u odnosu na Vladu i same medije. Utvrđivanje svih eventualnih kršenja je u nadležnosti drugih organa i zato uvijek apelujemo na pravovremenu reakciju iz domena njihovih nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Upozorava se da zabrinjava što u Crnoj Gori još nije zaživio efikasan i kredibilan samoregulatorni mehanizam, zbog čega će se "naše snage dodatno uložiti u taj proces".

"Za poštovanje programskih standarda TV stanica nadležan je nezavisni regulator, AEM. U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija ohrabrujemo sve, koji imaju prigovor ili žalbu na spomenuti programski sadržaj, da se u formi žalbe obrate AEM-u", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se i u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku navodi da je medijska scena u Crnoj Gori veoma polarizovana.

"Ali je primijećeno da Medijska strategija koju pripremamo u saradnji sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom ima potencijal da omogući širok i inkluzivan dijalog i doprinese uređenju medijske sfere u skladu sa najvišim međunarodnim i evropskim standardima", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније