Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG [ B.B. ]

21. 10. 2021. 20:22   >>  20:23 3

PRIZNANJE SVJETSKE KONKLAVE

Profesor istorije Igor Radulović najbolji nastavnik za 2021.

Nagrada za najboljeg nastavnika na svijetu za 2021, ide u ruke profesora istorije Igora Radulovića koji predaje u podgoričkoj Gimnaziji. Radulović kaže da se uloga nastavnika ne završava u učionioci i da je njegov posao da kod učenika razvija kritičko mišljenje. Nagradu dodjeljuje Svjetska konklava nastavnika.

Da i istorija može biti omiljeni predmet i da je sve do onog koji vam predaje, reći će vam mnogi učenici podgoričke gimnazije. Zato su časovi kod profesora Igora Radulovića mnogo više predavanja.

"Pomaže nam da temu ne shvatimo kao puki niz događaja već da shvatimo zašto se nešto desilo i protumačimo kakvi su uzroci i posljedice događaja i ličnosti koje su to pokrenule", kaže učenik Gimnazije "Slobodan Škerović" Jovan Aleksić.

Učenik Relja Savić dodaje da pretvaranje istorije koju percipiraju kao sirovo reprodukovanje znanja iz knjige u nešto što razvija njihovo kritičko mišljenje je nešto što zaslužuje svako prepoznavanje, pohvalu i nagradu.

Drugačiji pristup u nastavi i trud ovog profesora zavrijedio je nagradu najboljeg nastavnika na svijetu za 2021. godinu.

Uloga nastavnika današnjice se promijenila, kaže Radulović, i tome se mora prilagođavati.

"Uloga profesora nije da faktografski prenosi znanje najvećim djelom zbog dostupnosti informacija. Sve što ću im ja ispričati mogu naći, uloga profesora je da daje smjernice, oplemenjuje vještinama i vrlinama i pripremi za život u modernom društvu", kazao je Radulović.

Nagradom se ponosi i podgorička gimnazija i podsticaj je za ostale nastavnike da idu tim putem, kaže direktorica.

"Profesor ima poseban, nježan i drugarski odnos sa učenicima, a opet profesorski pristup. Trudi se da probudi radoznalost učeničku, da prezentacije budu spremne ne samo sadržaj i tehnološki, djeci odgovara sva savremenost", kazala je direktorica Gimnazije Biljana Vučurović

A svaki čas je različit i poseban na svoj način kažu učenici.

"Na njegovim časovima mi smo imali mogućnost da komuniciramo sa profesorima istorije iz drugih država, i tako smo jednu temu mogli da posmatramo iz dva različita ugla, kaže učenica Božana Đurišić

"Svaki događaj ima dvije strane. Zašto bi smatrali da je naša strana bolja kad možemo ukrstiti argumente i vidjeti šta bi morala biti realna istina", smatra Radulović.

Za otkrivanje istine i bolje razumijevanje istorije podgoričkim gimnazijalcima su pomogli časovi profesora Radulovića, a osim znanja odavde će ponijeti, kažu, i uspomene na najljepše zajedničke školske dane.

Marija Radulović

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније