Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

20. 10. 2021. 08:37 >> 08:42

VUČKOVIĆ

Trenutni zakoni u CG ograničavaju sudove u postizanju rezultata

Trenutna zakonska rješenja u Crnoj Gori znatno ograničavaju sudove na svim nivoima u postizanju boljih rezultata, kazala je v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković na Konferenciji predsjednika vrhovnih sudova Centralne i Istočne Evrope, koja je održana u Sloveniji.

"Tu takođe treba uzeti u obzir složenu i dugotrajnu proceduru za izbor kandidata za sudije i sudije koje napreduju", naglasila je Vučković.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, teme konferencije u Bledu bile su individualna i institucionalna nezavisnost pravosuđa, sudije i uloga Sudskog savjeta, efikasnost pravosuđa, pristup pravdi kao i mjere i posljedice nakon COVID-19.

Na sesijama je razgovarano o tome da li je pravda jednaka za sve ili postoje povlašćeni. Koliko su sudije kvalifikovane, profesionalne i sa čvrstim etičkim načelima i jesu li istinski nezavisne u odnosu na interese vlade ili velikih preduzeća. Analizirana je i opterećenost zaostalim predmetima, kao i povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

"Vrhovni sudovi Centralne i Istočne Evrope imaju slične probleme, što je pokazala i ova konferencija, čiji je značaj upravo u tome da razmijenimo mišljenja i iskustva", ocijenila je Vučković.

Organizator jedanaestog susreta predsjednika vrhovnih sudija su Vrhovni sud Republike Slovenije u saradnji sa CEELI institutom iz Praga.

Važnost položaja predsjednika Vrhovnog suda nemoguće je precijeniti, ocijenio je bivši sudija i dogogodišnji organizator konferencija CEELI instituta Džon Voker.

"Ta osoba ne predsjedava samo vrhovnim sudom, već i cjelokupnim sistemom sudstva neke države. Stoga je predsjednik vrhovnog suda ključni lider razvoja vladavine prava u svojoj zemlji", smatra Voker.

Ovogodišnjem sastanku prisustvovali su predsjednici i predstavnici vrhovnih sudova 15 država: Slovenije, SAD-a, Albanije, Azerbejdžana, Estonije, Mađarske, Kosova, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Ruske Federacije, Slovačke i Ukrajine.

Iz suda podsjećaju, prethodne konferencije predsjednika vrhovnih sudova Centralne i Istočne Evrope održane su u Češkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Gruziji, Hrvatskoj, Srbiji, Litvi, Mađarskoj, Slovačkoj i Azerbejdžanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније