Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V./M.M.

18. 10. 2021. 16:59   >>  20:10 1

PRAVNICI UKAZALI

Vlast da se uozbilji i izglasa Tužilački savjet

Iako je formiranje Tužilačkog savjeta najavljeno za sredinu oktobra, od toga još uvijek nema ništa, niti se nazire kada bi to pitanje moglo biti riješeno. Predstavnici parlamentarne većine koje smo kontaktirali nijesu bili voljni da zvanično govore o formiranju Savjeta, ali su istakli da prolongiranje nije dobro i da se ostavlja prostor aktuelnom rukovodstvu Tužilaštva da obustavlja postupke protiv najistaknutijih predstavnika bivše vlasti.

Kao posebno upečatljiv navode primjer odluke Tužilaštva da omogući savjetniku šefa države Veselinu Veljoviću da se brani sa slobode, iako je osumnjičen da je počinio krivično djelo "napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti". Međutim, niko od predstavnika skupštinske većine nije želio da o ovim pitanjima zvanično govori.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć kazao je za Portal RTCG da sa žaljenjem može da konstatuje da se prakse aktuelne parlamentarne većine ne razlikuju puno od praksi prethodne vlasti.

Po njegovom sudu, zbivanja u vezi Tužilačkog savjeta ukazuju da imamo politički neodgovornu družinu, kojoj je stalo da ostvaruje uske partijsko-političke interese.

"Iskreno rečeno, očekivali smo mnogo više od svega", rekao je Šoć.

Avdokat Veselin Radulović za Portal RTCG rekao je da je Tužilački savjet ostao tijelo u kojem vladajuće partije žele da imaju odlučujuću kontrolu i prevlast.

"Zašto je to tako nije teško zaključiti jer čini se da nezavisno Tužilaštvo bi moglo da se pozabavi sa mnogim sa funkcionerima iz bilo koje parlamentarne partije", istakao je Radulović.

Jako je loša poruka, ističe, što Tužilački savjet svo ovo vrijeme nije konstituisan.

"Čak bih rekao da je on u svojevrsnoj blokadi jer ne funkcioniše od 5. avgusta od kada je proglašen djelimičan sastav Tužilačkog savjeta. Ja mislim da to nije urađeno u skladu sa Zakonom. Od toga momenta Tužilački savjet ne zasijeda, niti može zasijedati, ne donosi odluke, ne vrši svoje nadležnosti, ne može da bira tužioca, ni da utvrdi disciplinsku odgovornost nekog tužioca", poručio je Radulović.

Naglasio je da je ovo stanje nedopustivo, jer, kako kaže, tužilačka organizacija ne može da funkcioniše kako je to predviđeno Ustavom i Zakonom.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније