Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 10. 2021. 20:39 >> 20:40
1

ALIMENTACIONI FOND

Spas za samohrane roditelje

Pravo djece na izdržavanje biće uređeno zakonom koji predviđa da kroz Alimentacioni fond država isplati novac samohranim roditeljima, te da, koristeći zakonske mehanizme, novac kasnije naplati od onog roditelja koji izbjegava obaveze. Novac je predviđen budžetom, a zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Problem roditelja koji ne može da natjera bivšeg partnera da plaća alimentaciju, uskoro bi mogao da bude riješen. I to osnivanjem Alimentacionog fonda, preko kojeg bi država preuzela obavezu da isplaćuje novac, dok ne utvrdi da li je dužnik, odnosno drugi roditelj, u mogućnosti da plaća alimentaciju.

"Ono što svi zapažamo je da postoji neka osveta jednog roditelja prema drugom nakon razvoda i najviše trpe djeca", kaže Branka Bošnjak iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore.

"Činjenica da mi u ovom trenutku nemamo materijalne pokazatelje oko toga sa kojim brojem slučajeva raspolažemo i koja su to sredstva koja treba obezbijediti za izvršenje ovog zakona", ističe Ombudsman Siniša Bjeković.

"Predloženi zakon prepoznaje u praksi važno načelo da oba roditelja imaju zajedničku odgovornost za vaspitanje i razvoj svog djeteta", navodi šef predstavništva UNICEF-a Huan Santander.

Jedina studija, urađena 2014. godine, pokazuje da dvije trećine očeva nije platila alimentaciju duže od dvije godine.

"Po podacima MONTSTAT-a skoro 60 odsto razvedenih brakova čine brakovi sa djecom od čega je starateljstvo nad djecom u 79 slučajeva povjereno majci. U najvećem broju slučajeva je otac drugi roditelj koji ne plaća izdržavanje za svoje dijete", ističe Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Nevladine organizacije ukazuju na različite primjere u praksi.

"Da se, na primjer, imovina prepiše na svoju primarnu porodicu, pa tako otac koji treba da plaća izdržavanje navodno nema imovinu iz koje se to može isplatiti", kaže Marina Vujačić (UMHCG).

"Imamo situaciju da su i majke i očevi bili u Spužu jer ne plaćaju alimentaciju. Nisu oni neodgovorni roditelji, oni su roditelji koji nemaju ništa", napominje Marina Medojević (Banka hrane).

Tužbu za neplaćanje alimentacije najčešće pokreću majke, i to onda kad nemaju novca da izdržavaju dijete.

"Obraćam se ženama, morate da budete uporne, da pokrećete postupke, jedan mjesec ako vam ne isplati nemojte da čekate da se kupe te pare, i nemojte čekati da ih sud pokreće, jer je to spor proces", poručuje Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Takve situacije trebalo bi da reguliše Zakon o privremenom izdržavanju kroz Alimentacioni fond. Novac je predviđen budžetom.

"Zato je bitno da mi ovaj zakon usvojimo do kraja godine i barem prvi korak uradimo jer imamo sredstva u budžetu i ne bi bilo u redu da sredstva koja smo obezbijedili ne iskoristimo, jer će se ona ko zna za koju svrhu preusmjeriti", navodi poslanik SD-a Boris Mugoša.

Alimentacioni fond neće biti poseban organ ili institucija, već budžetska jedinica, za koji će se, osim iz budžeta, novac obezbjeđivati i iz drugih izvora.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније