Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Crne Gore [ I. P. ]

15. 10. 2021. 12:32   >>  12:33

MARIĆ POZIVA

Što prije kompletirati Tužilački savjet

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić kazao je da bi što prije trebalo kompletirati Tužilački savjet, i apelovao na poslanike u crnogorskom parlamentu da odgovornije pristupe tom pitanju i ozbiljno razmisle o mogućim posljedicama u kompletnom pravosuđu.

On je najavio da će javna rasprava o Nacrtu zakona o porijeklu imovine početi u narednih desetak dana.

"Sve upućuje na to – od tehničkog, operativnog, sistemskog do suštinskog, a to je kvalitativno unapređenje Tužilaštva i stvaranje uslova da isporuči potrebne rezultate – da postoji potreba da se što prije konstituiše kompletan Tužilački savjet“, rekao je Marić za Radio Crne Gore.

Nada se da će poslanici vrlo brzo ući u pregovarački proces o tom pitanju: "Oni moraju odgovornije pristupiti ovom pitanju, moraju razmisliti o mogućim posljedicama u kompletnom pravosudnom sistemu, a to je i stanje u Sudskom savjetu jer relativno brzo možemo doći u situaciju da imamo nefunkcionalan i Sudski savjet, imamo problem u Ustavnom sudu...“.

Rizici od blokade sudskog sistema

Upitan da li, s obzirom na značajan broj penzionisanih sudija, može doći do blokade sudskog sistema, Marić je kazao da određeni rizici postoje.

"Ja, ipak, vjerujem da ćemo i pored tih rizika izaći iz v.d. stanja koje, kao takvo, traje predugo“, rekao je Marić i dodao da ne vidi ništa sporno u penzionisanju sudija.

Naglasio je da je ustavna norma koja to reguliše jasna iako je zbunjivala javnost jer ispunjavanje uslova za penziju predviđa prestanak funkcije, ne i radnog odnosa.

"Ustavopisac, kad je pisao tu normu, je imao neki motiv, a to je obnavljanje kadra u sudstvu, pa i Tužilaštvu", kazao je Marić.

To što su doskorašnje sudije Vrhovnog i nižih sudskih instanci, kojima je Sudski savjet u avgustu konstatovao prestanak funkcija, pokrenuli ustavni spor je, po Mariću, legitimno.

"Sve će to dati doprinos boljem pravnom sistemu u perspektivi i izgradnji prakse i otklanjaju nedoumica. Na Ustavnom sudu je da odluči po tim inicijativama. Mi ćemo dati svoj sud jer kao Ministarstvo imamo mogućnost da predložimo Vladi da se odredi prema tim inicijativama, naravno, bez ikakve pretenzije da utičemo na odluke nadležnog organa“, rekao je Marić.

Nacrt zakona o porijeklu imovine

Marić je najavio da će javna rasprava o Nacrtu zakona o porijeklu imovine početi u narednih desetak dana. Ključna novina je, ponovio je, uvođenje mogućnosti građansko-pravnog oduzimanja imovine.

"Predlaže se uvođenje mogućeg oduzimanja imovine nakon finansijske istrage od strane Tužilaštva, a u kojoj bi učestvovali i drugi organi. To bi moglo da ide prema građanskom postupku u kojem bi teret dokazivanja bio na subjektu istrage. U slučaju da ne može da dokaže porijeklo imovine, ona bi prešla u ruke države“, pojasnio je Marić.

Kazao je i da bi, prema preliminarnom predlogu, finansijskoj istrazi podlijegala imovina vrijedna preko 50 hiljada eura, uz napomenu da postoje predlozi da cenzus bude 100 hiljada. Marić vjeruje da će Crna Gora imati kapaciteta za njegovo sprovođenje, naglasivši da su u pripremi nacrta imali pomoć Savjeta Evrope i britanskih eksperata, te da će imati superviziju iz Njemačke i Italije.

Upitan da li je slučaj ubistva Šejle Bakije nametnuo potrebu izmjene zakodavstva u oblasti porodičnog nasilja, Marić je rekao da normativno unapređenje samo po sebi neće donijeti kvalitativni iskorak.

"Dobićemo ga samo ako organi shvate da moraju da rade proaktivnije i sarađuju međusobno. Meni je jako žao zbog toga što se desilo, ali kada gledamo normativni aspekt, mislim da je on bio dovoljan da zaštiti određena prava. Naravno, primjena kod nas ima probleme, institucije moraju dalje da se razvijaju, čini mi se da je posebno veliki prostor za unapređenje komunikacije među institucijama, čini mi se da smo tu zatajili“, kazao je Marić.

O izvještaju Evropske komisije

Na pitanje kakav izvještaj Evropske komisije očekuje, Marić je rekao da je svaki izvještaj dobar, ako umijemo da ga čitamo i znamo šta nam je činiti.

"Koliko god bude kritičan, biće dobar jer će pokazati realno stanje“, naveo je Marić.

Dodao je da u Ministarstvu rade na desetak zahtjevnih zakonskih tekstova, te da žele da naprave preduslove da izvještaj Evropske komisije naredne godine bude mnogo bolji nego ovogodišnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније