Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 10. 2021. 17:11   >>  17:23 19

IZDAVAČ "PANDORINIH PAPIRA" ZA RTCG

"Đukanović zna kako da sakrije pare"

Jedan od osnivača Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), koji je izdavač "Pandorinih papira", Dru Saliven, rekao je u intervjuu za Portal RTCG da bi ova afera mogla da ,,bude vrh ledenog brijega" kada je u pitanju crnogorski predsjednik Milo Đukanović. On je rekao da su identifikovali još firmi koje su vjerovatno povezane sa Crnom Gorom ali zasad nemaju dokaze za objavljivanje.

-Ima li sadašnje crnogorsko tužilaštvo kapacitet da detaljno ispita novčane tokove i imovinu preduzeća iz afere "Pandorini papiri"?

"Nije toliko važno da li imaju kapacitet. Često je uzaludan pokušaj da se ispita ofšor. Ofšor jurisdikcijama su potrebni mjeseci ili godine da u potpunosti odgovore na pitanja, pa čak i tada su toliko nepotpuni u prikupljanju podataka, verifikaciji klijenata i regulisanju svoje ofšor industrije da možda nemaju informacije koje su potrebne policiji. Previše restriktivni zahtjevi za dokaze u ovom regionu takođe predstavljaju problem. Većina sudova prihvata samo stvarne i službene dokumente, a ne i procurele informacije novinarima. To je dobro poznat trik u regionu da političari koriste svoje veze kako bi uništili stvarne dokumente, a budući da sud neće prihvatiti kopije, oni prolaze bez problema.

Sudovi postaju sve izbirljiviji što je političar moćniji. Tako da tužilaštvo, koje uvijek ima nedovoljno osoblja, nema dovoljno resursa i ponekad nije previše kompetentno, ima izazovno okruženje čak i ako je motivisano".

- Vjerujete li da je ova afera u stvari "vrh ledenog brijega" kada je u pitanju Crna Gora? 

"Za ljude poput Đukanovića, da. Radio je sa brojnim vrlo neprozirnim jurisdikcijama poput Dubaija. On je prijatelj sa mnogim poznatim ličnostima iz sfera organizovanog kriminala i pranja novca. On zna kako sakriti novac. Uvijek je bio prilično oprezan. Rekao bih da vidimo mali procenat njegove imovine. Njegov unutrašnji krug je takođe bio vrlo malo eksponiran. Nikada ne znate odakle će doći procureli podaci, pa uvijek zavisi koja se jurisdikcija koristi i koja se preduzeća za pružanje kriminalnih usluga koriste. Ako nisu procurili, onda bi moglo postojati čitavo bogatstvo informacija koje neće biti objavljene - ili neće biti objavljene neko vrijeme".

- Postoje li druge kompanije koje su osnovali Đukanović i članovi njegovog užeg kruga na ofšor destinacijama za koje javnost još ne zna?

"Identifikovali smo kompanije koje su vjerovatno povezane sa ovim ljudima, ali još nemamo dokaze za objavljivanje. Kad nađemo dokaz koji nam je potreban, to ćemo i učiniti. Pod lupom su. Često kompanije koriste punomoćnike koji predstavljaju važnu osobu. Znamo da poseduju kompaniju, ali čekamo da dokažemo vezu. Kada dokažemo vezu, više kompanija se dodaje na ime porodice i užeg kruga".  

- Vjerujete li da će Sjedinjene Države preduzeti bilo kakve mjere na osnovu otkrića iz afere "Pandorini papiri"? Naročito ako se zna da je Bijela kuća ranije objavila da su sankcije za određene balkanske političare pooštrene.

"Teško je reći. U sankcijama postoji politička komponenta o kojoj je uvijek teško suditi. Vjerovatno postoji zabrinutost da bi oni mogli gurati zemlje prema Rusiji ako EU i SAD preduzmu snažne mjere. Lako je sankcionisati ljude poput Milorada Dodika i moje je mišljenje da bi one definitivno trebalo ciljati koruptivni uticaj i od Stanka Subotića, ali će biti oprezniji sa političarima poput Đukanovića i Vučića. Možda još ne smatraju da bi trebalo da odustanu od njih. Ovi ljudi su spretnije koristili Titove alate za međusobno nadigravanje velesila. Ali oni možda imaju više informacija od nas. Osjećam da je Vučić u većoj opasnosti od Đukanovića, ali bi mogli da počnu da ciljaju na najuži krug kako bi izvršili pritisak na njih. Ne želite da imate problema kada ulazite u EU ili SAD.

Niko ne želi da ima svoju imovinu samo u Dubaiju ili Rusiji. Oni nisu istorijski politički stabilne zemlje u spoljnoj politici i mogli bi vas se odreći ako je to u njihovom interesu".

M.V.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније