Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 10. 2021. 21:16   >>  21:20 2

BIJELO POLJE

Zbog učestalih napada, žene na kursu samoodbrane

Sve učestaliji napadi na žene motivisali su Natašu Nikolić Jušković da u Bijelom Polju pokrene jedinstvenu školu za samoodbranu. Polaznice se upoznaju sa situacijama u kojima mogu biti napadnute i načinima kako da se odbrane. Dok se među muškom populacijom na žene u borilačkim sportovima gleda sa ironijom, dame u kimonima uporne su u namjeri da budu spremne za potencijalna neprijatna iskustva.

Dok neke žene prikrivaju zlostavljanje i napade nad njima, druge otvoreno govore o svojim traumatičnim iskustvima. Iz takvih priča Medina Čokrlija izvukla je pouku i ne želi da i njoj neko naudi. Zato se opredijelila da savlada vještine za samoodbranu.

Iako do sada nije imala nikave spone sa borilačkim vještinama Medina otkriva da joj nije bilo potrebno mnogo vremena da se upozna sa Aikidom. Svrha treninga je da se savladaju svi elementi za samoodbranu. Razne tehnike uče se od mlade žene koja nosi crni pojas i koja je vođena neprijatnim iskustvima žena kreirala neobičnu školu.

Goloruka borba koja se oslanja na tehnike bacanja sa ironijom je, međutim, dočekana među nekim muškarcima.

Koncentrisane na sport koji im u životu može biti samo od koristi, bjelopoljke uz Natašu usavršavaju i strategiju za samoodbranu i mentalno osnaživanje. Starosna ograničenja ne postoje, samo želja da žene osjete sigurnost a tradicionalno društvo prevaziđe predrasude.

Za Natašu su borilačke vještine način života. Zato polaznicama škole približava situacije u kojima mogu biti napadnute , upoznaje ih sa svim mehanizmima za samoodbranu.

Iako vježbanje u kimonima postaje sve popularnije, bjelopoljke vjeruju da će se slika u našem društvu promijeniti. Naglasak na odbranu od opasnosti trebalo bi da zamijeni spokojstvo i poštovanje koje svaka žena zaslužuje.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније