Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

09. 10. 2021. 12:06   >>  12:10

UDRUŽENJE RODITELJI

Odnos sa roditeljima ključan za mentalno zdravlje djece

Udruženje Roditelji poziva roditelje i staratelje da iskoriste podršku besplatne SOS Roditeljske linije koja im je dostupna na broj telefona 080 888 888 i čuju savjete stručnih osoba koje im mogu pomoći da unaprijede odnos s djecom. Ovaj poziv posebno upućuju u susret Svjetskom danu mentalnog zdravlja, a s obzirom na to da je upravo odnos roditelja i djece ključan za njihovo mentalno zdravlje.

“U Crnoj Gori, mentalno zdravlje djece i mladih ali i roditelja nikada nije bilo u fokusu pažnje nadležnih institucija, pa je ovaj apel još snažniji u doba korone, u kojoj je podrška roditeljima i djeci dodatno važna. To pokazuje i broj poziva upućenih Roditeljskoj liniji koji je od marta 2020. godine više puta uvećan. Samo od početka godine do oktobra, linija je imala više od 1340 poziva roditelja iz svih krajeva Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Linija radi svakim radnim danom od 7 do 15 sati.

“Pozivom besplatne Roditeljske linije ili slanjem poruke na email sos@roditelji.me, roditelji imaju priliku da ih neko sasluša, posveti im vrijeme, čuje njihove probleme i pomogne im da sagledaju ličnu situaciju i dobiju uvid u eventualno rješenje problema. To podrazumijeva jedinstven pristup svakom pozivaocu, njegujući princip uvažavanja, razumijevanja, bez kritike i osuđivanja. Sve ovo, uspostavljanjem odnosa povjerenja i sigurnosti, pružajući podršku”, kazali su iz Udruženja.

Budući da je dobila podršku, linija predstavlja potpuno besplatan servis i jednako dostupan svim roditeljima u Crnoj Gori.

“Roditeljstvo je naizazovnija i najodgovornija uloga koju kao roditelji imamo i dodatno se usložnjava kada kao društvo ili porodice prolazimo kroz određene krizne periode. Kada nailazimo na prepreke, često preispitujemo svoje postupke i odluke tražeći pri tome moguća rješenja koja bi bila prihvatljiva roditeljima i u najboljem interesu djeteta”, kazali su iz Udruženja.  

Međutim, važno je da napomenuti da ne možemo znati sve o roditeljstvu, niti se od roditelja očekuje da u svakom momentu mogu riješiti svaki problem, već im je potrebna podrška.

“ Roditeljska linija upravo tome i služi. Predstavlja podršku roditeljima koji žele da se, uz svoju djecu u okviru porodičnih okolnosti, razvijaju kao ličnosti u ulozi roditelja, jer se roditeljstvo uči i može se unapređivati radom na sebi”, kazala je Lepa Žunjić, koordinatorka i savjetnica na SOS Roditeljskoj liniji.

Teme zbog kojih roditelji pozivaju SOS liniju, kako kaže ona, često zavise od aktuelnih situacija s kojima se porodice suočavaju pa pored ostvarivanje prava koja su otežana zbog aktuelne situacije zbog pandemije koronavirusa tu su i upotreba tehnologije, vršnjačko nasilje, školski problemi, odnosi između braće i sestara, razvojne faze i  problemi, bolesti zavisnosti, seksualnost, razvod, kako razgovarati sa tinejdžerima, problemi sa ishranom, odvikavanje od pelena, fizičko kažnjavanje, smrt u porodici.

“Na liniji rade savjetnici – psiholozi i socijalni radnici koji su prošli obuke za telefonsko savjetovanje i imaju znanja I iskustva za rad sa porodicama”, objasnili su iz Udruženja.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније