Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG [ M.L.B. ]

05. 10. 2021. 06:57 >> 06:59

VRHOVNI SUD

Ostalo 1.000 predmeta, hitno izabrati nove sudije

Što odlaskom u penziju po odluci Sudskog savjeta, što ostavkom na sudijsku funkciju, Vrhovni sud Crne Gore ove godine je napustilo čak 12 sudija, a krovna institucija u pravosuđu nema ni predsjednika.

Cijeli posao sada obavlja duplo manje sudija, a iako u Vrhovnom sudu još nije bilo odgađanja ročišta ne znači, kažu, da ih neće biti.

"Rješenje vidimo u izboru novih sudija, na osnovu javnih oglasa koji su završeni. U narednom periodu slijedi procedura Vijeće za ocjenjivanje, nakon koga će komisija dati konačnu ocjenu prije izbora sudija za ovaj sud", saopšteno je TVCG iz Vrhovnog suda Crne Gore.

Sudije Vrhovnog suda koje su otišle u prinudnu penziju onima koji su ostali ostavili su skoro 1.000 neriješenih predmeta.

Da sudije imaju posla preko glave smatraju u strukovnom udruženju. Više od toga ih brine što vjerovatno neće moći da ispoštuju pravo svakog građanina na suđenje u razumnom roku.

“Ovo sve znači da šestoro sudija Vrhovnog suda obavlja sudijsku funkciju svakom referatu. Nadalje, opšta sjednica koja predlaže Sudskom savjetu predsjednika Vrhovnog suda se ne može održati, jer nemamo potreban broj sudija, iz istih razloga ne možemo predložiti budućeg člana Sudskog savjeta iz reda sudija", kaže za TVCG Hasnija Simonović, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore.

Problemi s kojima se suočava Vrhovni sud nijesu nepoznati ni ostalim crnogorskim sudovima. Zato su sve oči uprte u političare, jer je izlaz iz krize u kojoj se našlo pravosuđe u njihovim rukama. Da se svjetlo na kraju tunela nazire, poručuje potpredsjednica skupštine Branka Bošnjak.

“Očekujem da se brzo riješi stanje što se tiče Tužilačkog savjeta. Iz tog razloga moramo praviti kompromis i moramo se dogovarati, a u sklopu toga ići će i ovaj izbor za Sudski savjet. Tako da ja očekujem do kraja godine, gdje je negdje i rok za ovaj dio koji se odnosi na izborne zakone, ako ne dođe do nekog prolongiranja, da mora ići i dogovor oko ovoga, jer to će sigurno ići u paketu”, navela je Bošnjak.

Za dogovor su, kažu, odavno i u SDP-u.

“Situaciju u pravosuđu postaje alarmantna i mi još jednom pozivamo predsjednika parlamenta da otpočne dijalog sveobuhvatni, koji bi se dominantno odnosio na stanje pravosuđa. Ponavljamo da nemamo nijednu instituciju koja nije ili v.d. stanju ili disfunkcionalna, kako bi izabrali i Sudski savjet i Tužilački savjet, pokušamo doći do dogovora oko vrhovnog državnog tužioca, izabrali nedostajuće sudije Ustavnog suda”, navodi za TVCG Bojan Zeković iz SDP-a.

I samo tada će se, poručuju sagovornici TVCG, vidjeti jesu li svi za dogovor i da li svi žele pravdu i pravo na pravično suđenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније