Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

04. 10. 2021. 11:25 >> 11:26
2

CEGAS

Povećan broj odobrenih ekonomskih državljanstva

Od 130 predloga za dodjelu crnogorskog državljanstva osobama čiji bi prijem bio od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova je riješilo 166, što je znatno više nego u prethodnom periodu, iako su ranije donošena rješenja i mišljenja po toj odluci bila sporna, ističu u NVO CEGAS.

Kako ističu, Odluka o dodjeli ekonomskog državljanstva se ukida do kraja 2021. godine, i ona ne mora biti maksimalno iskoršćena, ali rješenja i mišljenja moraju biti pravno valjana.

"Za devet mjeseci ove godine, predsjednik Vlade Crne Gore, je u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu, dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore 130 Predloga za prijem aplikanata i članova njihovih porodica u crnogorsko državljanstvo (130 aplikanata i 308 članova njihovih porodica), a od Ministartva unutrašnjih poslova, pozitivno je riješeno 166 rješenja, od čega su 48 rješenja za aplikante i 118 pozitivnih rješenja za članove njihovih porodica. U odnosu na ranije godine ovaj broj čini veću cifru, a podjetićemo da su ranije donošena rješenja i mišljenja po navedenoj Odluci bila sporna, kako za stručnu, tako i za cjelokupnu javnost. Ranije donošena rješenja i mišljenja u svom obrazloženju nijesu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje, a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva", navodi se u saopštenju CEGAS-a.

Centar za građanske slobode, NVO CEGAS, se Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, obratio sa Zahtjevom za slobodan pristup informaciji, kako bi imali na uvid predlog, mišljenja i rješenja, pa će nakon dobijenog odgovora o tome obavijestiti javnost.

"U cilju transparentnosti rada Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, bilo bi krajnje dobro da se sva rješenja i mišljenja nalaze na sajtu Ministartva unutrašnjih poslova Crne Gore, vodeći se računa o zaštiti podataka o ličnosti", poručuju u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније