Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

30. 09. 2021. 14:04 >> 14:09

NP BIOGRADSKA GORA

NPCG obilježili „Dane evropske baštine”

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore obilježilo je „Dane evropske baštine” pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u srijedu, 29. septembra 2021, u NP Biogradska gora.

Tim povodom organizovan je sadržajan i zanimljiv program pod nazivom „Dan obojen nasljeđem“ za osobe sa posebnim potrebama iz Multidisciplinarnog i obrazovnog centra „Pamark‟ iz Podgorice. 

“Cilj ovog događaja je zadovoljenje različitih kulturnih potreba, otkrivanje, tumačenje,  približavanje i popularizacija kulturne baštine onima kojima ona nije uvijek i lako dostupna”, saopštili su iz NPCG.

Rukovodilac Kreativnog odjeljenja za etnografsku baštinu u JPNPCG i ujedno autorka programa u NP Biogradska gora, Snežana Vukotić je podsjetila da JPNPCG već dugi niz godina učestvuje u organizovanju manifestacije Dani evropske baštine koja je dio velike evropske manifestacije Savjeta Evrope i Evropske Komisije kojom se svakog septembra predstavlja nasljeđe kao zajednička baština evropskih naroda.  

“Ispred NP Biogradska gora goste je pozdravila i direktorka Marija Dulović koja ih je upoznala sa istorijatom ovog zaštićenog prirodnog područja koji je prepoznat po brojnim prirodnim vrijednostima”, navodi se u saopštenju.   

                                                                                                                                       

Učesnici događaja posjetili su Centar za posjetioce na obali Biogradskog jezera uz stručno vođstvo edukatora i saznali više o najznačajnijim prirodnim i kuturnim vrijednostima ovog Nacionalnog parka,dok ih je šef Službe zaštite Mile Ranković informisao o aktivnostima u cilju zaštite.                                                                              

“Pored posjete Centra za posjetioce i obilaska edukativne staze, u okviru kulturnog omaža, gosti su uživali i u izložbi fotografija sa šireg prostora Nacionalnog parka pod nazivom „Arhitektura koja nestaje”, autora Dragoslava Jeknića Shafta teoretičara i istoričara savremene i moderne umjetnosti, iz Kolašina”, kazali sui z NPCG.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je ženska pjevačka grupa „Đude” iz Kolašina.

“Uvjereni smo da su članovi Pamarka uživali u lijepom i sadržajnom programu i da su sa lijepim utiscima otišli iz jedne od posljednjih prašuma u Evropi što je i potvrdio njihov mentor Dragan Stanković koji se zahvalio NPCG na ovom programu. On je takođe podsjetio na to da su oni po drugi put gosti NPCG prisjetivši se sličnog programa koji je za njih organizovan u okviru obilježavanja Dana evropske baštine, u NP Skadarsko jezero, 2018.godine”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније