Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

29. 09. 2021. 17:37   >>  17:45 6

EU DONACIJA

IJZ-u aparat za masovno PCR testiranje

Institut za javne zdravlje (IJZ) Crne Gore dobio je danas aparat za masovno PCR testiranje koji je vrijedan više od pola miliona eura, a koji će značajno unaprijediti kapacitet Crne Gore za testiranje na korona virus.

Aparat je Institutu uručila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je sa premijerom Zdravkom Krivokapićem posjetila IJZ.

Direktor Instituta Igor Galić predstavio je značaj ove vrijedne medicinske opreme, koja će takođe omogućiti crnogorskom zdravstvenom sistemu da ponovo otpočne nacionalni skrining program za prevenciju raka, testiranje na HPV virus i druge vrste virusa, budući da su prije ove EU donacije svi raspoloživi kapaciteti za testiranje bili korišćeni za testiranje na korona virus.

Osim toga, EU će donirati setove za testiranje i potrošni material za sprovođenje blizu 25,000 PCR testova. Isporuka navedenih materijala je već otpočela i do sada je već sprovedeno više stotina testova.

“EU je od početka ove krize bila uz Crnu Goru. Obezbijedili smo ključne medicinske potrepštine i donirali vašoj zemlji više od 260.000 doza vakcina. A biće ih i više. Osim ove podrške, drago mi je da smo Institutu za javno zdravlje obezbijedili i ovu novu mašinu za PCR testiranje. Ona će unaprijediti kapacitet Crne Gore da se izbori sa virusom i osnažiti spremnost zemlje da se suoči sa budućim zdravstvenim izazovima. Ovo je odličan primjer kako se zajedničkim snagama možemo boriti protiv pandemije,“ naglasila je predsjednica Fon der Lajenova


Tokom posjete, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je predstavila predstojeće zdravstvene projekte koje finansira EU u Crnoj Gori, uključujući i izgradnju u okviru Kliničkog centra Crne Gore dvije nove klinike, za infektivne bolesti i za demato-venerologiju, koje predstavljaju investiciju vrijednu 8,5 miliona eura.

Isporuka aparata za masovno PCR testiranje, kao i izgradnja navedenih klinika, dio su šireg projekta podrške EU vrijedne 55 miliona eura, čiji je cilj da se podstakne jačanje zdravstvenog sektora i društveno-ekonomski oporavak zemlje, nakon okončanja pandemije korona virusa.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније