Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 09. 2021. 21:30   >>  21:40 4

EMISIJA "NAGLAS"

Bespotrebno dramatizovana tema vjerske nastave?

Profesor filozofije doc. dr Filip Ivanović smatra da je tema vjerske nastave bespotrebno dramatizovana i da još nema zvanične inicijative za njeno uvođenje u škole. Analitičar obrazovne i socijalne politike profesor Krsto Vuković kazao je da inicijativa za uvođenje vjeronauke zapravo postoji, te da je navedena u Temeljnom ugovoru, i da treba ozbiljno da se uzme u obzir. 

Ivanović je, u emsiji "Naglas" na Televiziji Crne Gore, kazao da je Crna Gora jedna od dvije-tri evropske zemlje koje uopšte nemaju vjersku nastavu integrisanu u obrazovni sistem.

"Vjerska nastava i religiozno obrazovanje ne samo da nije u suprotnosti sa građanskim društvom, već mora biti dio njega. Tema je , u ovom trenutku, bespotrebno dramatizovana, postoji toliko pitanja koja moramo riješiti u političkom i društvenom životu", naveo je Ivanović.

On je kazao da niko još nije podnio zvaničnu inicijativu, ne razmišlja se o reformi obrazovnog sistema, te da će proći godina i više da se postavi sistem dok se ne uvede vjeronauka u škole.

Sveštenik i vjeroučitelj Pavle Božović istakao je da se ne radi o uvođenju vjerske nastave u obrazovni sistem, već o njenom vraćanju. Podsjetio je da je ona postojala još u prvoj školi, koju je Njegoš otvorio u Cetinjskom manastiru.

"Ovo označava novo poglavlje u životu Crne Gore koja se rađa kao demokratska, multikulturalna, multikonfesionalna i prije svega građanska država", naveo je Božović. 

Istakao je da bi bili protiv toga da djeca uče samo o pravoslavnoj vjeri.

"Nikada ne bismo pristali da mi jedini organizujemo nastavu. Imamo konstante kontakte sa ljudima iz drugih vjerskih zajednica, koji su zainteresovani za uvođenje vjerske nastave", dodao je Božović.

Programski direktor CGO Petar Đukanović kazao je, u emsiji "Naglas" da je ta NVO, nakon naznaka u medijskim objavama, iskazala svoj stav da je uvođenje vjeronauke u javni obrazovni sistem nepotrebno.

"Postoje određene evropske zemlje gdje vjeronauka postoji kao obavezan predmet: Na osnovu propisa Savjeta Evrope, religijsko obrazovanje treba da je komponenta obrazovanja, ali to ne znači da je treba poistovjećivati sa vjeronaukom. Religijsko obrazovanje naglašava potrebu da mladi steknu znanja o različitim religijskim tradicijama koje postoje u evropskim društvima", rekao je Đukanović.

Smatra da nije pravi trenutak da se tema o uvođenju vjeronauke pokreće jer, kako ističe, može produbiti podjele koje već postoje.

Podsjetio je da je kroz predmet istorija religije u osnovnim i srednjim školama, religijsko obrazovanje već prisutno u Crnoj Gori. 

Analitičar obrazovne i socijalne politike profesor Krsto Vuković kazao je da inicijativa za uvođenje vjeronauke zapravo postoji, te da je navedena u Temeljnom ugovoru, i da treba ozbiljno da se uzme u obzir. 

"Nisam za to da se prihvati tvrdnja da je to usamljeno pitanje i da smo pretjerali. Mislim da je ova cijela priča jedna vrsta lažne dileme i konstatno je protežiramo u javnosti - ukoliko krenemo ka tome da se uvodi vjeronauka, morali bi da se bavimo Ustavom i da ga mijenjamo", kazao je Vuković i dodao da ono što se nameće jeste "da se okrenemo prema Ustavu, šta on tvrdi i na koji način garantuje sekularnost naše države".

"U našem trenutnom političkom ambijentu i odnosu snaga, naročito u parlamentu, da li ijedan građanin trenutno vjeruje da bi se došlo do potrebne većine koja je potrebna za promjenu Ustava i da bi se došlo do realizacije ove ideje", kazao je Vuković na TVCG. 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније