Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. [ Mina ]

22. 09. 2021. 16:48   >>  16:58 1

AMBASADOR GJELSTAD

"Digitalizacija pravosudnog sistema prioritet"

Digitalizacija pravosudnog sistema je prioritet, a nezavisno i efikasno pravosuđe osnov demokratskog društva, kazao je ambasador Norveške u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori Jorn Eugen Gjelstad.

On je rekao da se unapređivanjem tehnologija jača povjerenje građana u institucije i poručio da će Vlada Norveška i dalje biti posvećen partner Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović primio je danas u posjetu Gjelstada.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na prijateljske odnose dvije zemlje, kao i da pohvale dobru saradnju u oblasti vanrednih situacija, policijske saradnje i readmisije.

Sekulović je, kako su rekli iz MUP-a, posebno istakao saradnju sa Norveškim Centrom za integritet u sektoru odbrane (CIDS), koja je doprinijela izgradnji boljeg okvira javnog integriteta i smanjenju pravnih i institucionalnih rizika od korupcije u sektorima bezbjednosti i odbrane.

“Norveški centar za integritet veliki doprinos daje i poboljšanju kvaliteta strateških dokumenata MUP-a, naročito na planu razvoja policije”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi o zajedničkom projektu vlada Norveške i Crne Gore koji se tiče reforme pravosuđa, a u okviru kojeg je realizovan novi informacioni sistem u UIKS-u, koji je počeo sa radom u julu tekuće godine.

Gjelstad je, kako se navodi u saopštenju, pohvalio napore i rezultate koje je Sekulović ostvario za kratak period rukovođenja MUP-om.

On je istakao da se unapređivanjem ovih tehnologija jača povjerenje građana u institucije, pohvalio napore koje Crna Gora ulaže na ovom planu i kazao da će Norveška pružiti podršku svim procesima u Crnoj Gori koji imaju za cilj jačanje povjerenja građana u institucije.

Napredak u pregovaračkom procesu Crne Gore, kako se navodi u saopštenju, mnogo će zavisiti i od napretka u oblasti informacionih tehnologija.

“Kao i od postizanja većeg nivoa povezivanja između informacionih sistema pravosuđa i državne uprave, na čemu će se u narednom periodu intenzivno raditi, zaključeno je na današnjem sastanku”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da je Gjelstad, zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Borisom Marićem, stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom, posjetio Upravu za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

U saopštenju se navodi da je u prisustvu direktora UIKS-a, Milana Tomića, održana prezentacija novog informacionog sistema za UIKS, koji predstavlja dio informacionog sistema pravosuđa.

“Novi informacioni sistem za UIKS razvijen je u okviru projekta “Unapređenje efikasnosti sistema pravosuđa” koji finansiraju vlade Norveške i Crne Gore, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su rekli da će na taj način biće omogućena razmjena podataka između zatvorskih jedinica u okviru UIKS-a, procedure rada za zaposlene pojednostavljene, uz pouzdanu statistiku i izvještavanje.

“Cilj projekta je unapređenje sveukupne efikasnosti i transparentnosti pravosuđa u Crnoj Gori kroz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija u svakodnevnom radu pravosudnih instotucija”, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz MUP-a, informacioni sistem optimizovaće vrijeme, racionalizovati finansijske i ljudske resurse i automatizovati postupke.

“I u skladu sa konceptom „pravosuđa bez papira“, obezbijediti elektronsku razmjenu podataka između pravosudnih institucija – UIKS-a, sudova, tužilaštva i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava”, dodali su iz MUP-a.

Prema riječima Tomića, realizacijom ovog projekta biće ispunjen dio obaveza koje su prepoznate kao oblasti koje treba unaprijediti i kroz Izvještaj Evropske komisije, kao i akcioni plan za poglavlje 23.

„U budućem periodu biće omugućena elektronska razmjena informacija sa sistemom pravosuđa, tužilaštava, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava kao i drugim institucijama, što znatno olakšava razmjenu podataka i ubrzava poslovne procese“, rekao je Tomić.

Marić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da reforma crnogorskog pravosuđa predstavlja jedan od ključnih reformskih procesa koje je potrebno sprovesti, naročito u dijelu uspostavljanja novog informacionog sistema pravosuđa.

„Značaj sistema je veliki, sa aspekta podizanja kvaliteta i uslova rada službenika UIKS-a, pouzdane statistike, smanjenja papirne dokumentacije, kao i automatske razmjene podataka sa ostalim sistemima pravosuđa”, kazao je Marić.

Iz MUP-a su rekli da Vlada Norveške već više od deset godina obezbjeđuje značajnu donatorsku podršku reformi pravosuđa u Crnoj Gori.

„Digitalizacija pravosudnog sistema prioritet za Norvešku, a nezavisno i efikasno pravosuđe osnov demokratskog društva. Raduje me što su oblasti obuhvaćene pregovaračkim poglavljima 23 i 24 među reformskim prioritetima Vlade Crne Gore. Norveška će i dalje biti posvećen partner Crnoj Gori“, rekao je Gjelstad.

Prema riječima Gašparikove, povjerenje građana u pravosudni sistem u velikoj mjeri zavisi od njihove percepcije efikasnosti sistema, a današnji trend ubrzane digitalizacije prilika je za bolji učinak u radu institucija.

“Projekat koji finansira Vlada Norveške već je doprinio dostizanju jednog od ciljeva održivog razvoja, kroz korišćenje digitalnih rješanja i promovisanje efikasnog pravosudnog sistema. UNDP će i dalje podržavati Vladu Crne Gore u nadogradnji ovih rezultata i nastavku reformi u ovom sektoru”, rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније