Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

22. 09. 2021. 08:27 >> 08:28
1

DAN PJEŠAKA, BICIKLISTA...

Možemo li danas bez automobila?

U Crnoj Gori i širom Evrope danas se obilježava "Dan bez automobila", koji promoviše viziju gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila. Ovo je dan pješaka, biciklista, vozača rolera, trotineta, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu. U Podgorici će, kako je najavljeno, saobraćaj u užem centru grada danas biti zatvoren.

Zbog pandemije koronavirusa tradicionalna "critical mass" vožnja će izostati, ali će na podgoričkom Trgu nezavisnosti, u okviru obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti, od 19 sati, biti organizovan zabavno-sportski program.  U Bokeškoj ulici će, u isto vrijeme, biti upriličena izložba fotografija “Stara Podgorica”, autora Mensuta Krpuljevića. Kako je najavljeno, građani će imati priliku da pogledaju i projekciju filma “Bikes vs Cars”, na platou između zgrade Skupštine Glavnog grada i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović", sa početkom u 20 časova.

Za zdraviji život i zeleniji grad

Evropska nedjelja mobilnosti obilježava se od 16. do 22. septembra, a ovogodišnja tema kampanje je „Održiva mobilnost za zdraviji život!“, inspirisana je odgovorom na nevolje koje su pogodile čitav svijet usljed pandemije.

Sekretarka za saobraćaj Glavnog grada, Lazarela Kalezić,  istakla je da je ove godine fokus na četiri ključna pitanja: mentalno i tjelesno zdravlje, bezbjednost i aktuelno pitanje, odgovor na pandemiju koronavirusa.

“Obilježavanjem Evropske nedjelje mobilnosti podržavaju se inicijative koje gradove čine bezbjednijim, zelenijim i boljim mjestom za život. Glavni grad usvajanjem niza dokumenata unapređuje sektor saobraćaja, odgovara na izazove i primjenjuje opšte prihvaćene standarde održivog transporta. Svoje djelovanje smo usmjerili na povećanje nivoa alternativnih vidova transporta i unapređenje postojeće infrastrukture.”, kazala je ranije Kalezić.

Podsjećamo, Glavni grad Podgorica je u okviru pet ciklusa projekta “Podgorica na dva točka”, sugrađanima obezbijedio subvencije za kupovinu trotineta i bicikala. Značajna sredstva, kako su naveli, uložena su i u izgradnju biciklističke infrastrukture, pa su u prethodnom periodu nove biciklističke staze dobile ulice 27. marta, Ilije Plamenca, Ivana Milutinovića i Kralja Nikole.

Nevladina organizacija "Biciklo.me", kako su saopštili, organizovala je sa Glavnim gradom, nekoliko događaja posvećenih saobraćajnoj politici u glavnom gradu i poboljšavanju uslova za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније