Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tatjana Perović i Aleksandra Jovančević [ TVCG ]

21. 09. 2021. 19:55   >>  19:56 3

PREKOMJERNA SILA

"Policajcima neophodna edukacija"

Postupanje policijskih službenika tokom protesta posljednjih deset godina nije se bitno promijenilo. Upotreba prekomjerne količine hemijskih sredstava i represivno ponašanje obilježili su proteste 2015. Isto se ponovilo i na Cetinju. Sve ukazuje da je policajcima neophodna edukacija, ali i poruka iz vrha policije da će svaki službenik odgovarati za prekoračenje ovlašćenja.

Objektiv Steva Vasiljevića preko 25 godina bilježI fotogfrafije koje govore više od riječi. Dugo će pamtiti proteste 2015, ali i ove najnovije na Cetinju. Uvijek na prvoj liniji, pamti suzavac, šok bombe, bakljade i kamenice. Na postupanje policije primjedbi nema. Problem, i ako ga ima, nije u njima, kaže, već u nama.

"Policija se po difoltu korektno ponaša prema nama, a sad ako mi odlučimo da ćemo da idemo korak više da bismo došli do materijala koji smatramo da je od interesa za javnost i pritom svjesno prekršimo neke norme ponašanja, što se vrlo često dešava, onda moramo da budemo spremni i da malo dobijemo", objašnjava Vasiljević.

Postupanje policijskih službenika, prema ocjeni Građanske alijanse bilo je isto i 2015. I sada na Cetinju. Ipak, primjetna je jedna velika razlika.

"Što smo 2015. imali situaciju da su, nakon što je policija razbila protest ispred Skupštine, upotrebom hemijskih sredstava, nakon toga su krenule policijske jedinice da ulicama Podgorice, građane koji su pošli kućama, koji se razilaze, bukvalno prebijaju, zlostavljaju i takve ih ostavljaju na ulicama i onda smo u tim protestima 2015. imali nešto veći broj prijavljenih slučajeva torture", podsjeća Milan Radović.

Zajedničko za oba protesta je upotreba velike količine hemijskih sredstava, a pojedini slučajevi, smatra Radović, ipak potvrđuju da policijski službenici još ne shvataju dovoljno svoju obavezu u ovakvim situacijama.

"Prije svega mislim na to da imamo slučajeve preuranjene upotrebe sredstava prisile, i kada jedno lice pravi određene postupke, ponašanja koja mogu još da se tolerišu, a da službenici policije ih ne tolerišu nego krenu u akciju i naprosto povrijede tog građanina", ističe Radović.

Dalja edukacija je neophodna. Ali I jasne poruke iz vrha Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, da zlostavljanje neće biti tolerisano, i da će svaki takav postupak biti procesuiran. Ono što bi pomoglo su vidne oznake kod policajaca, koje su izostale i na Cetinju.

"Kako bi oni, ili prilikom medijskih izvještavanja ili prilikom svjedočenja samih građana putem video materijala koji su sami napravili na društvenim mrežama, institucije i tijela koja provjeravaju postupanje policije, da li je bilo u skladu sa zakonom, mogu identifikovati policijskog službenika", dodaje Radović.

Vasiljević kao svjedok protesta ima preporuku makar kada su njegove kolege u pitanju.

"Mi moramo da se bavimo profesionalno i etički našim poslom i da izvještavamo samo i jedino o istini. Ako to radimo, to nam je najveća pancirna košulja koja postoji. Istina", zaključio je Vasiljević.

Do izvještaja policije o postupanju njihovih službenika tokom protesta posljednju deceniju, nijesmo mogli doćI. Poznato je da je 2015. policija prekomjerno koristila silu nad građanima. A ovi cetinjski pokazali su da policija još nije u dovoljnoj mjeri savladala lekciju o ljudskim pravima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније