Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 09. 2021. 16:43 >> 16:44
3

BEČIĆ-KRABAL

Crnoj Gori je mjesto u PS Frankofonije

Članstvom u Parlamentarnoj Skupštini Frankofonije, Crnoj Gori bi se otvorili novi mehanizmi multilateralne saradnje i stoga je šteta da ne bude članica, jer Crna Gora ima svoje mjesto u ovoj asocijaciji, poručeno je ispred delegacije PS Frankofonije, u okviru sastanka koji je danas održan sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Na sastanku je ocijenjeno i da bi članstvo doprijenilo snažnijoj regionalnoj saradnji, ali i primarno, dodatnom snaženju demokratskih kapaciteta parlamenta i društva, te kulturnih kapaciteta, što su i odrednice po kojima je Frankofonija i prepoznata.

Bečić je iskazao spremnost za članstvo Crne Gore u porodici Frankofonije i naglasio posvećenost ka podsticanju integracije naše zemlje u zajednicu koja istinski baštini evropske vrijednosti.

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu delegacije Senata Francuske i Grupe prijateljstva Francuska - Balkan, predsjednik Skupštine je izrazio nepodijeljen stav po pitanju evropske opredijeljenosti Crne Gore, kazavši da evroatlantske integracije, uz strateški prioritet članstvo u Evropskoj uniji, te jačanje regionalne saradnje, ostaju okosnica spoljnopolitičke agende. U tom kontekstu, predsjednik Bečić je naveo da je Crna Gora prihvatila novi pregovorački model kako bi iznjedrila rezultate u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Uz podsjećanje na brojne vezivne i strukturne elemente između dvije zemlje, šef Delegacije i generalni sekretar PS Frankofonije Žak Krabal, naglasio je spremnost ka tješnjoj saradnji sa svim zemljama koje su dio ove važne asocijacije. On je naveo da PS Frankofonije prati demokratski razvoj društava, uz naglasak da „smjena vlasti koja prati poštovanje različitosti, uvažavanje opozicije i rodne ravnopravnosti“, predstavlja podstrek za razvoj demokratije.

Sagovornici su naveli da pored 90 zemalja sa 5 kontinenata, postoji prostor za jačanje ove zajednice, te izrazili očekivanje da će i Crna Gora u predstojećem periodu dobiti svoje mjesto. Zajednički je zaključeno da upravo brojni multilateralni oblici saradnje kroz PS Frankofonije, doprinose integraciji mladih ljudi u društvu što u konačnom ima za cilj razvoj demokratije i cjelokupne zajednice.

Cijeneći aktuelnu političku situaciju u zemlji, sagovornici su se saglasili da je, mirna smjena vlasti u Crnoj Gori "pokazatelj čvrstine i snažnog razvijanja demokratskih kapaciteta”, te da procesi koji su uslijedili nakon toga jesu izazov i iziskuju/traže političko umijeće, smirenost i mudrost.

Sastanak je, između ostalog, bio povodom da predsjednik Skupštine upozna sagovornike sa postignutim rezultatima na polju transparentnosti i otvorenosti najvažnijeg državnog doma, zaključivši da će 27. saziv Skupštine ostati posvećen afirmisanju kontrolne i nadzorne uloge.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, administrativni generalni sekretar, Emanuel Maury, savjetnik, Fatmir Leci i prvi savjetnik u ambasadi, Laurent Goncalves.

Sa crnogorske strane sastanku su prisustvovali generalni sekretar Aleksandar Klarić, savjetnici u Kabinetu predsjednika Sandra Radević, Vuk Janković i Dubravka Joksimović, te savjetnica u Odboru za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Dijana Mitrović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније