Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

18. 09. 2021. 11:16   >>  11:17

DISTRIBUIRAN MEDIJIMA

Pripremili Vodič za etičko izvještavanje o ranjivim grupama

Sindikat medija i NVO Građanska alijansa pripremili su Vodič za etičko izvještavanje o ranjivim grupama, koji je distribuiran crnogorskim medijima. Dokument je, kako je saopšteno, rezultat rada Radne grupe čiji su članovi bili novinari, predstavnici civilnog sektora i državnih institucija, medijski ekperti i borci za ljudska prava ranjivih grupa.

Grupe koje su tretirane u dokumentu su: osobe sa invaliditetom, Romi i Egipćani, LGBTIQ osobe i migranti/izbjeglice i tražioci azila.

"Mediji imaju veliki uticaj na kreiranje društva spremnog za prihvatanje ranjivih grupa na adekvatan način. Izvještavanje je izuzetno značajno kada želimo ostvariti pozitivan odnos sa okruženjem, ali je još i značajnije kada je taj odnos sa okruženjem u krizi. Mediji imaju izuzetno važnu ulogu i u uspostavljanju prioriteta u obrađivanju tema važnih za javnost", navode iz SMCG i GA.

Kako ističu, namjera članova i članica Radne grupe je bila da medijskim radnicima ponudi set rješenja kojim se uz adekvatnije medijsko predstavljanje utiče na percepciju javnosti i smanjenje socijalne distance prema tim grupama.

"Vodič nudi konkretne smjernice, daje odgovore na najčešće stereotipe i predstavlja uputstva ka što efikasnijoj zaštiti ljudskih prava pripadnika ranjivih grupa. Cilj njegove izrade je smanjene diskriminacije prema osobama koje pripadaju ranjivim grupama, koja se najčešće ogledala u vidu upotrebe neadekvatne terminologije i korišćenja steretopizacije pri izvještavanju", navode autori.

Preporuke koje se mogu naći u Vodiču su da se prilikom izvještavanja o ranjivim grupama ili osobama iz ranjivih grupa vodi računa da se ranjive grupe/osobe ne prikazuju kao slabe ili zavisne, da se izbjegava izvještavanje kroz viktimizovanje pripadnika ranjivih grupa, kao i da pripadnike ranjivih grupa prikazuju kao jednake bez prenaglašavanja njihovog statusa prilikom izvještavanja.

Vodič je dio projekta „Podrška medijskim slobodama i novinarskim standardima“ koji realizuju Sindikat medija Crne Gore i Građanska alijansa. Projekat je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније