Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

16. 09. 2021. 18:51 >> 18:52

VLADA CRNE GORE

Prostorni plan za Durmitor stavljen van snage

Vlada Crna Gore je na današnjoj sjednici poništila Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje.

"Zajednička Savjetodavna komisija Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a boravila je tokom novembra 2018. godine na ovom lokalitetu i utvrdila mogući negativni uticaj buduće izgradnje na dva područja koja imaju UNESCO status. Zaključci misije su potvrđeni Odlukom Komiteta za svjetsku baštinu što je dodatno obavezalo Državu da ovo područje tretira sa posebnom pažnjom. U tom kontesktu, Agencija za zaštitu životne sredine pristupila je izradi Studije revizije Nacionalnog parka Durmitor. Kako je rok za izradu Studije duži od predviđenog roka za izradu Plana, Vlada je odlučila da pomenutu Odluku stavi van snage", navodi se u saopštenju.

Vlada je takođe donijela Odluku o donošenju Detaljnog urbanističkog plana „Lijeva obala Lima” u opštini Berane.

"Osnovni cilj koji treba da se postigne izradom Plana je stvaranje preduslova za razvoj kroz poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture. DUP „Lijeva obala Lim“ zahvata područje između najužeg gradskog centra i rijeke Lim, površine 7,28 ha. Planskim dokumentom predviđena je dalja transformacija prostora i stvaranje uslova za kvalitetnije korišćenje značajnog gradskog područja. Najveći značaj u planskom rješenju ima južni dio planskog područja uz rijeku i novi kružni tok gdje se planira izgradnja doma kulture uz funkcionalno i oblikovno povezivanje sa parcelom parka i dalje pejzažno uređenim površinama javne namjene - uređenom obalom, planiranim parkom i skverom", navode iz Vlade.

Donijeta je i Odluka o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Tivat i Odluku o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna PUP-a opštine Tivat i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana.

"Osnovni cilj i zadatak izmjena i dopuna Plana je da se nakon sveobuhvatne analize postojećeg stanja, prepoznavanja problema i analize mogućnosti za usmjeravanje daljeg prostornog razvoja stvore pretpostavke za obezbjeđenje održivog razvoja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova uređenja prostora", kazali su iz Vlade.

Takođe, donijeta je Odluka o prestanku važenja Odluke o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Đuraševići” u opštini Tivat.

"U diskusiji je istaknuto da je planskim rješenjem omogućena obimna izgradnja stanova i stambenih objekata, što nije u skladu sa smjernicama Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, kojim se preporučuje da se na tom prostoru ne planira izgradnja u pojasu obalnog odmaka do 100 metara od obale. Konstatovano je da je novu gradnju potrebno planirati sa posebnom pažnjom, uvažavajući režime korišćenja prostora, posebno zone zaštite prirodnih vrijednosti i kulturnog nasljeđa iz Prostornog plana posebne namjene za obalno područje. S obzirom na to da je Nacrt planskog dokumenta dobio četiri negativna mišljenja Savjeta za reviziju, uvažena je preporuka da se ova zona preispita kroz izradu Prostorno-urbanističkog plana opštine Tivat, nakon čega će se steći uslovi za dalju plansku razradu", piše u Vladinom saopštenju.

Usvojena je i Informacija o realizaciji Projekta podrške građana Crne Gore pri kupovini i ugradnji foto naponskih panela snage do 10kw za individualne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica - Projekat „Solari 3000+ i 500+“.

"U diskusiji je navedeno da se projekat finansira 80% sredstvima EPCG, odnosno kreditnim sredstvima EPCG koja se obezbjeđuju kroz Javni poziv za obezbjeđivanje sredstava, i 20% sredstvima Države, odnosno sredstvima koje shodno propisima pripadaju Eko fondu. Iz sredstava Eko fonda obezbjeđuje se subvencija krajnjim korisnicima Projekta u iznosu od 20% troškova ugradnje foto naponskih panela svakom pojedinačnom domaćinstvu, odnosno pravnom licu ili javnoj ustanovi koje prijavi učešće u Projektu i ispuni definisane uslove. Ukupna procijenjena vrijednost Projekta je 30,000.000,00 eura, a procijenjeni troškovi ugradnje panela su 1.000,00€/1 kW. Međusobni odnosi EPCG i Eko fonda definisani su Sporazumom na koji je Vlada dala saglasnost", piše u saopštenju.

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji će, kako je saopšteno, obezbijediti mogućnost za dobijanje potomstva bračnim i vanbračnim supružnicima.

Iz Vlade je saopšteno da je to osnovni cilj donošenja tog zakona pomoć supružnicima koji, s obzirom na iskustva medicinske struke i preduzete načine liječenja, ne mogu očekivati da će doći do trudnoće prirodnim putem i drugim postupcima liječenja, kao i u slučaju kada se ovim postupkom može spriječiti prenos teške nasljedne bolesti na dijete.

Osim toga donošenjem zakona, kako su kazali iz Vlade, biće ispunjeno jedno od završnih mjerila za zatvaranje poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније