Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Vijesti ]

15. 09. 2021. 07:05 >> 07:08
3

LAKIĆEVIĆ ĐURANOVIĆ

Zabrana bavljenja profesurom?

Podgorički osnovni državni tužilac Vukas Radonjić tražio je da se suspendovana profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović kazni novčano sa 3.000 eura, a da joj se kao mjera izrekne zabrana bavljenja profesurom.

”Jer zaista ne možemo dozvoliti, posebno da studentima prava, okrivljena predaje i uči ih pravu i pravičnosti uz ovako nešto što je učinila”, kazao je Radonjić tokom završne riječi u slučaju gdje je Lakićević Đuranović optužena da je specijalistički rad svog nekadašnjeg studenta Đorđija Drinčića predstavila kao svoj u časopisu “Pravni život” Udruženja pravnika Srbije.

Presuda će biti objavljena 21. septembra.

Advokat suspendovane profesorice Goran Velimirović tvrdio je, pak, da specijalistički rad nije naučni rad. Time što je Lakićević Đuranović bila Drinčićev mentor, smatra Velimirović, njegov rad se ne može smatrati autorskim djelom.

Za tužioca su, međutim, stvari jasne - specijalistički rad je autorsko djelo, tim prije što je Drinčić, i pored svih pritisaka, svjedočio da nije bilo aktivnog učešća i saradnje između njega i okrivljene.

”Mentorski rad se, po stavu optužbe ne može izjednačiti sa stvaralaštvom u smislu pisanja rada, jer ne podrazumijeva aktivnu radnju... Potpuno je netačno, po stavu optužbe, nelogično i neprihvatljivo da jedan takav rad nije samostalan rad, jer se specijalistički rad izlaže u biblioteci određenog fakulteta i nosi naziv autora, odnosno studenta uz konstataciju ko je bio mentor...”, naveo je Radonjić dodajući da zbog svega toga ne prihvata da specijalistički nije naučni rad “jer pokazuje na koji način je mentor studentu prenio opšta, naučna i profesionalna zanja i vještine kroz istraživanje i nastavu”.

Tužilac ODT Podgorica je pohvalio smjelost Drinčića.

”Svaka čast ovom mladom čovjeku što je smogao snage da se, pored svih pritisaka kojim je bio izložen, pojavi i pred tužilaštvom i pred sudom i ispriča istinu, iz koje se utvrđuje da okrivljena nije imala ovlašćenja da pretežni dio njegovog rada objavi kao svoj”, kazao je Rdonjić.

Istakao je i da je suspendovana profesorica “imala dovoljno vremena da prilikom izlaganja rada na Kopaoničkoj školi prava prisutnima kaže da rad nije samo njen već i oštećenog, ali to nije učinila”.

”Tek nakon što je ovaj događaj bio u fokusu javnosti, kako smo utvrdili iz iskaza oštećenog, sa njim komunicirala i ubjeđivala ga da su rad zajednički radili i čak dogovarala komunikaciju sa odgovornima Kopaoničke škole prava kako bi rad predstavila kao koautorski”, kazao je on.

Radonjić je tražio da se Lakićević Đuranović oglasi krivom.

On je nedavno podnio novi optužni predlog protiv Lakićević Đuranović, a na teret joj se stavlja da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo i to nekadašnjeg studenta Danila Spahića.

Iz Centra za građansko obrazovanje juče su saopštili da je ta NVO s “pažnjom ispratila završne riječi u postupku koji se vodi protiv optužene Lakićević Đuranović”.

”Raduje nas što je ovaj postupak, nakon gotovo dvije godine, priveden kraju. Podsjećamo da je obilježen i brojnim odlaganjima na zahtjev odbrane, pa se i na iznošenje završnih riječi čekalo duže od šest mjeseci. S obzirom na činjenice utvrđene u postupku, očekujemo osuđujuću presudu protiv Lakićević Đuranović. Ističemo značaj ovog postupka i odluke koja slijedi, radi uspostavljanja sudske prakse, jer je prvi u Crnoj Gori vođen po optužnici za ovo krivično djelo”, saopštili su iz CGO.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније