Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

14. 09. 2021. 13:34 >> 13:35

BRATIĆ I RADULOVIĆ

Međunarodni institut za održive tehnologije doprinijeće razvoju nauke

Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) će doprinijeti razvoju nauke i jačanju regionalne saradnje, saopštili su ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministark a prosvjete, nauk, kulture i sporta Vesna Bratić.

Oni učestvuju na konferenciji „Mapa puta naučne diplomatije u Jugoistočnoj Evropi: SEEIIST “koja se održava u Bernu.

“Crna Gora od početka podržava Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji će donijeti višestruke rezultate Zapadnom Balkanu. Prednjačili smo u zagovaranju ove ideje, kako u političkoj, tako i u diplomatskoj areni, podržavajući i finansijski razvoj projekta”, izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na

Šef crnogorske diplomatije posebno je istakao važnost zajedničkog vlasništva zemalja učesnica nad projektom i investiranja zajedničkih kapaciteta i resursa za njegov dalji razvoj. Ministar Radulović kazao da ovaj Institut ima dvostruku misiju - da razvija istraživačke i inovacione kapacitete, kao i da osnaži povjerenje među zemljama.

“Naglasio je da ćemo koristiti najbolje prakse i učiti od Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i projekta SESAME - Laki sinhrotron za eksperimentalnu nauku i primjenu na Bliskom istoku, gdje je nauka premostila izazove koji predstavljaju otvorena pitanja za konvencionalnu diplomatiju u najtežim istorijskim trenucima”, navodi se u saopštenju .

Zahvalio je Evropskoj uniji na podršci u razvoju ovog projekta koji će osigurati da SEEIIST bude ugrađen u strukturu evropske istraživačke zajednice.

“Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da će predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan biti važan trenutak za potvrdu i jačanje naše zajedničke političke posvećenosti prelasku iz faze planiranja na realizaciju SEEIIST-a kao centra naučne izvrsnosti”, navodi se u saopštenju.

U odnosu na tri različita prijedloga modela pravnog okvira, Crna Gora podržava pravnu formu ERIC, koji podrazumijeva da se Institut uspostavlja na teritoriji tri zemlje, čime se omogućava da i u pogledu infrastrukture države dijele vlasništvo, kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

“Navela je da je Crna Gora već planirala lokaciju za izgradnju dijela ili čitavog Instituta, a koja ispunjava trenutne uslove za lokaciju. Planirano mjesto ima površinu od oko 60.000m2, kompletnu infrastrukturu, nekoliko kilometara je udaljeno od aerodroma i nalazi se na oko 10 km udaljenosti od Kliničkog centra Crne Gore. Imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država od 1992. godine, na području od 240 000 m2 koje okružuje predmetnu parcelu, biljke se uzgajaju na ekološki prhvatljiv organski način”, navodi se u saopštenju.

Ministarka Bratić uvjerena je da će, ukoliko Crna Gora dobije priliku da implementira projekat na svojoj teritoriji, cijeli region imati višestruke benefite, posebno u periodu intenziviranja napora Crne Gore za napredak na putu ka članstvu u EU.

Tokom posjete Bernu, ministri su se sastali sa zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije u EK Signe Ratso i sa Bernhardom Fabianekom, koordinatorom za istraživanje i inovacije za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, iz Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije EK.

“ Sagovornici su istakli važnost potpisivanja Inovativne agende za Zapadni Balkan na predstojećem Samitu EU-ZB u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU. Takođe, izrazili su zadovoljstvo zbog uspješnog završetka pregovora za pristupanje Crne Gore novom programu za nauku i inovacije Horizon Europe. Predstavnici EK posebno su pohvalili snažnu i kontinuiranu političku posvećenost Crne Gore razvoju projekta koji će donijeti benefite za građane čitavog regiona”,zaključeno je u saopštenju Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније