Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

13. 09. 2021. 18:45   >>  18:43

HODŽA STIJOVIĆU

"Intenzivirati saradnju u oblasti trgovine"

Kao zemlje koje su u prošlosti pripadale istoj državi, vrijeme je za obnovu odnosa i intenziviranje saradnje, posebno u oblasti trgovine između dvije zemlje, koja se kontinuirano odvija bez većih problema u oblasti carina i fitosanitarne službe, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije Arjanit Hodža.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, kolege iz Sjeverne Makedonije ugostile su danas visoku delegaciju iz Crne Gore, koju je predvodio ministar Aleksandar Stijović sa državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić.

Na sastanku su definisane buduće aktivnosti za produbljivanje saradnje i postizanje mnogih zajedničkih ciljeva koji nas povezuju u susret poljoprivrednom, vodoprivrednom, fitosanitarnom, hidrometeorološkom, ekonomskom, kulturnom i istorijskom razvoju.

"Kao zemlje koje su u prošlosti pripadale istoj državi, vrijeme je za obnovu odnosa i intenziviranje saradnje, posebno u oblasti trgovine između dvije zemlje, koja se kontinuirano odvija bez većih problema u oblasti carina i fitosanitarne službe," ocijenio je ministar Arjanit Hodža.

Resorni ministar je naglasio da će se u narednom periodu intezivirati saradnja u oblasti zaštite zdravlja životinja, fitosanitarne zaštite i zdravlja bilja, posebno u dijelu zajedničkih projekata za apliciranje za međunarodnu podršku, uz napomenu da dvije prijateljske zemlje do sada nijesu imale takav zajednički projekat.

"Takođe, do sada naše dvije zemlje nijesu potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti upravljanja vodama. Na današnjem sastanku pokrenuli smo inicijativu za početak pregovora za potpisivanje prvog ovakvog bilateralnog sporazuma, koji će omogućiti naučno -tehničku saradnju i razmjenu stručnih iskustava", rekao je Hodža.

To je prvi sastanak dva ministra poljoprivrede koji će snažno doprinijeti unapređenju bilateralne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

"Za neke stvari ste ispred nas, a za neke je Crna Gora napredovala više od vas. Zato mislim da će produbljivanje saradnje biti od velikog interesa za obje zemlje. Uticaćemo na poboljšanje života, posebno u poljoprivrednom sektoru i razmenjivaćemo iskustva u svakoj oblasti, tako da možemo uticati na ukupnu ekonomiju, povećati trgovinu, poboljšati stanje u fitosanitarnom sektoru, vodoprivredi, hidrometeorologiji i svemu što ima snažan uticaj na razvoj poljoprivrede u obje zemlje", istakao je Stijović.

U oblasti hidrometeoroloških aktivnosti, kako navode, ostvarena je odlična saradnja, u okviru projekta „Prilagođavanje klimatskim promjenama, prekogranično upravljanje rizicima od poplava u slivu Drima“ koji podržava njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

"Glavni cilj regionalnog projekta je poboljšano upravljanje rizikom od poplava u slivu Drima i implementacija Direktive EU o poplavama. U toku je projekat 'Upravljanje poplavama i rizici od poplava u slivu Drima', koji se sprovodi u Crnoj Gori, Albaniji i Republici Sjevernoj Makedoniji, a finansira ga Globalni fond za adaptaciju, a sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija. Nacije (UNDP)", navode u saopštenju.

U okviru posjete, danas su u prostorijama MPŠV -a održani početni radni sastanci između delegacije Republike Crne Gore i direktora makedonskih agencija i uprava: Agencije za hranu i veterinu, Agencije za plaćanja, Uprave za vodoprivrede, Hidrometeorološke uprave i Politika Hidrometeorološke uprave.

"Dvojica ministara saglasili su se da u narednom periodu ministarstva imaju još mnogo posla u cilju promocije i zajedničkog razvoja naših prijateljskih zemalja. Hodža je zahvalio Stijoviću na ukazanoj časti i povjerenju u pokretanju inicijative za iskorak u međunarodnoj saradnji, posebno u oblastima u kojima do sada nije bilo saradnje", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније