Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

13. 09. 2021. 10:57   >>  10:58

MUP

Akcije gašenja požara prošle bez žrtava i velike štete

U periodu od 21. jula do 24. avgusta, helikopteri MUP-a gasili su požare na 101 lokaciji širom Crne Gore, dok je avion gasio požare na 83 lokacije. Iz MUP-a su istakli da su aktivnosti Direktorata za zaštitu i spašavanje doprinijele tome da nijesmo imali nijednu žrtvu, značajniju štetu na objektima, niti je došlo do požara u šumama velike ekonomske vrijednosti.

Područja koja su najviše bila ugrožena su teritorije Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Nikšić, Pljevlja, Bar, Žabljak.

“U periodu od 21. jula do 24.avgusta, Direkcija Avio-helikopterska jedinica MUP-a je preko Operativno komunikacionog centra 112 primila ukupno 73 zahtjeva od opštinskih službi zaštite i spašavanja za gašenje požara iz vazduha na preko 119 lokacija. Postupljeno je po 62 zahtjeva, tako da je gašenje požara iz vazduha vršeno svim raspoloživim sredstvima na 101 lokaciji širom Crne Gore”, saopšteno je iz MUP-a.  

U akcijama gašenja iz vazduha korišćeno je ukupno šest vazduhoplova koji su bili na raspolaganju.

“Avion Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a gasio je požare na 83 lokacije, imao 356 letova, 112:05 časova letenja,  izvršeno je 319 naleta-punjenja, a odbacio je blizu milion litara vode”, kazali su iz MUP-a.  

Helikopter Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a je u svrhu gašenja požara primio 24 zahtjeva, od kojih je odgovoreno na 20 zahtjeva, pet puta je izvršen transport vatrogasaca na tri različite lokacije (25 vatrogasaca ukupno), te je u kontinuitetu vršeno izviđanje u skoro svim opštinama u našoj državi.

“Pored ovih zadataka, izvršeni su i zadaci - traganje i spašavanje u planinama – pet puta; transport bolesnika – dva puta; potrebe Uprave policije – šest puta; hitnu medicinsku pomoć i transport –jedna situacija; ostalo (školovanja i obuka) – četiri puta”, navodi se u saopštenju.

Ukupan broj zadataka je 38, sa 68 i po sati letjenja, odnosno 192 leta.

“Helikopteri Vojske Crne Gore (tri helikoptera zajedno) su primili ukupno 34 zahtjeva od Direktorata za zaštitu i spašavanje, gašenje vršili na 19 lokacija u šest opština u Crnoj Gori, imali 43 leta, 189:50 časova letenja, izvršili oko 1200 naleta-punjenja i odbacili oko 1,08 miliona litara vode”, kazali su iz MUP-a.  

Takođe, jedan od ovih helikoptera je u periodu od 11. do 18. avgusta 2021. godine bio angažovan na pružanju međunarodne pomoći u Sjevernoj Makedoniji gdje je imao 23 leta, odnosno 20 časova letjenja.

“Laki helikopter Vojske Crne Gore je izviđao požare i navodio druge vazduhoplove. Ukupno je imao 13 letova, odnosno 8:45 časova letenja”, navodi se u saopštenju.

Veoma bitnu ulogu u sistemu zaštite i spašavanja ima i Operativno komunikacioni centar 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, koji je u periodu od 1.7 – 30.8.2021. godine primio  48.994  poziva od kojih je bilo 452 prijave požara, koje su rezultirale angažovanjem službi zaštite i spašavanja i po potrebi Avio-helikopterske jedinice MUP-a i Vojske Crne Gore.

“U navedenom periodu je na osnovu zahtjeva službi zaštite i spašavanja 34 puta angažovana helikopterska jedinica Vojske Crne Gore i 53 puta vazduhoplovi Direkcije-Avio helikopterske jedinice MUP-a koji su izviđali teren i gasili požare u Podgorici, Žabljaku, Nikšiću, Pljevljima, Kotoru, Baru, Cetinju, Danilovgradu i Petnjici”, navodi se u saopštenju.

U istom periodu OKC112 je angažovao Direkciju-Avio helikoptersku jedinicu MUP-a pet puta u akcijama spašavanja na planinama i jednom za transport teško povrijeđenog lica iz opšte bolnice Pljevlja u Klinički centar Crne Gore.

“Takođe, u navedenom periodu OKC112 je imao 21 akciju spašavanja na planini, u kojima je spašeno 39 osoba (23 stranih i 16 crnogorskih državljana), dok preminulih lica nije bilo”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније