Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

12. 09. 2021. 20:02 >> 06:21
2

VAJS ZA TVCG

Visoki ekološki ciljevi teret za Crnu Goru

Na Žabljaku je 20. septembra 1991. godine usvojena Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori. 30 godina kasnije, evropski poslanik Tomas Vajs o ideji misli isto – da je to ambiciozno ustavno opredjeljenje. Smatra da nije u saglasju sa stanjem na terenu, ali i da naša država ima i dalje ozbiljan prirodni potencijal koji moramo koristiti na pravi način.

"Žabljačka deklaracija je na evropskim adresama bila važan argument da se Crna Gora podrži na putu ka Evropskoj uniji, iako nije bila u skladu sa tadašnjom realnošću, i nije u potpunosti u skladu sa današnjim stanjem na terenu, ipak mislim da je to jedno ambiciozno ustavno opredjeljenje", smatra Vajsa.

Urbanizacija i turizam na jednoj strani, i životna sredina na drugoj, teret su za državu koja postavi sebi tako visoke ekološke ciljeve.

"Prirodno bogatstvo vam daje prednost, i u ekonomskom smislu, ali ako to ne iskoristite i upropastite stvari, kao što su uradile neke zemlje u vašem regionu, ali i u EU, onda će turisti početi da mijenjaju lokaciju i to bi bila velika šteta", naveo je Vajs i dodao da u EU imaju obavezu da pomognu Crnoj Gori. 

Vajs vidi sjajnu budućnost zelenih partija regije. 

Danijel Garć, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније