Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

10. 09. 2021. 15:14 >> 15:15

BRATIĆ I JOKIĆ

Sporazumom će unaprijediti unutrašnju reviziju

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić pospisali su sporazum za unapređenje saradnje kod unutrašnje revizije.

Sporazum je potpisan sedmog septembra i njime je definisana međusobna saradnja Direktorata za unutrašnju reviziju i nadzor organa državne uprave Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta  i Službe za unutrašnju reviziju Opštine Kotor u pogledu unapređenja metodologije rada unutrašnje revizije i eksterne ocjene kvaliteta unutrašnje revizije.

“Potpisivanjem ovog sporazuma Direktorat za unutrašnju reviziju i nadzor organa državne uprave MPNKS i Služba za unutrašnju reviziju Opštine Kotor su saglasni da međusobno sarađuju i razmjenjuju stečena znanja, iskustva i dobru praksu  primjene nacionalnih propisa Crne Gore kojima je uređena unutrašnja revizija i Međunarodnog okvira profesionalne prakse unutrašnje revizije (IIA), u granicama svojih raspoloživih revizorskih resursa”, navodi se u saopštenju.  

Potpisnici ovog sporazuma su saglasni da sarađuju naročito u dijelu uspostavljanja i unapređenja profesionalne prakse primjene standarda 1312 - Eksterna ocjena kvaliteta rada unutrašnje revizije, pod nadzorom Direktorata za centralnu harmonizaciju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Ovaj sporazum je otvoren za sve vidove saradnje koji doprinose ostvarivanju utvrđenih ciljeva potpisnika Sporazuma definisanih Strateškim odnosno Godišnjim planom rada unutrašnje revizije”, kazali su iz Ministarstva.

Potpisnici Sporazuma se obavezuju da sa rezultatima rada koji proizađu iz međusobne saradnje upoznaju Direktorat za centralnu harmonizaciju Ministarstva rada i socijalnog staranja, radi daljeg unapređenja ukupnog rada unutrašnje revizije u Crnoj Gori.

“Po ovlašćenju Ministrake Bratić prethodno je nosilac reforme kod uspostavljanja kontrola bila g-đa Milica Kadović, državni Sekreatar u MPNKS, koja je  unijela suštinske promjene i uspostavila tri nivoa provjere u samom Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

 U tom pravilniku, u MPNKS su zaživjele  stvarne kontrole na tri nivoa po kojima je u dijelu zaštite potrošnje javnih finansija prva kontrola na nivou načelnika, druga na nivou Direktora direktorata za finansije, javne nabavke i investicije i treći nivo državni sekretar u dijelu konačne verifikacije. Isti sistem se primjenjuje u dijelu normativno pravnog i kadrovskog direktorata.

“ Reforma u matrici odgovornosti MPNKS je predstavljala podlogu za unapređenje rada unutrašnje revizije u MPNKS i osnov za  postavljanje daljih ciljeva za kvalitet i eksternu ocjenu kvaliteta rada  koju je ministarka Bratić dalje razradila. Imajući u vidu navedeno,  ministarka je  potpuno sigurna u  izbor i činjenicu da  ocjenjivači u oblasti unutrašnje revizije budu renomirani Unutrašnji revizori iz Opštine Kotor”, kazali su iz Ministarstva.

Na čelu tog odjeljenja je Nada Todorović koja je potpisnik ispred Opštine Kotor i koja je takođe preporučena od supervizora iz Direktorata za harmonizaciju propisa iz MFSS na osnovu kvaliteta njenog rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније