Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

09. 09. 2021. 12:37 >> 12:38

STIJOVIĆ

Agrobudžet daje prednost ženama

Agrobudžet već sada kroz nekoliko mjera daje prednost ženama u smislu bodovanja, saopštio je ministar Aleksandar Stijović. On se na sastanku sa predsjednicom Odbora za rodnu ravnopravnost Boženom Jelušić, zamjenicom šefa Misije OEBS-a u Crnoj GoriSiv-Katrine Leirtroe i predstavnicom misije OEBSA Aleksandrom Crvenicom saglasio da je potrebno dodatno istaknuti ulogu žena iz razloga što imamo trend depopulacije i odseljavanja sa ruralnih područja.

 

Cilj sastanka je bio kreiranje rodno ravnopravnog budžeta i prepoznavanje uloge žena kroz Agrobudžetu.

“Na sastanku je istaknuta potreba poboljšanja aktivnog učešća žena u društvu i poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima kroz pristup različitim prozvodnjama, poput razvoja malih industrija i zanata u okviru seoskih domaćinstava”, navodi se u saopštenju.

Stijović je kazao da je podrška ženama u ruralnim područjima posebno važna za očuvanje sela i očuvanje porodice jer je žena stub kuće.

“Ideja je da se osmislimo nekoliko agrobudžetskih mjera kroz koje bi direktno podržali žensko preduzetništvo, kako bi se povećala njihova samostalnost i dohodak, obezbijedili izvori primanja na selu čime bi žene u ruralnim područjima postajale samostalnije sa željom da ostanu na selu“, istakao je ministar Stijović.

Razgovarali su o mogućnosti zajedničke saradnje, studijskih putovanja žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, u zemlji i regionu na našem govornom području gdje bi mogle da vide uspješne primjere ženskog preduzetništva u ruralnim krajevima.

“Predložena je zajednička edukacija, kako bi te ideje pretočili u agrobudžetske mjere koje bi imale za cilj da podrže žensko preduzetništvo u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede i srodnih zanata”, saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније