Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

J.B.Č.

08. 09. 2021. 11:00 >> 11:00
1

GA POZIVA

Krivokapić da poništi rješenje o prestanku radnog odnosa Laketiću

NVO Građanska alijansa (GA) poziva premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da poništi Rješenje o prestanku radnog odnosa službeniku Vlade Novaku Laketiću i da provjeri da li je generalna sekretarka Vlade Crne Gore Žana Praščević Milačić vršila poslove u skladu sa zakonom.

"Naime, rješenje koje je donijela gđa Praščević Milačić predstavlja grubu povredu zakonom predviđenih procedura u ovim situacijama. Rješenje o prestanku radnog odnosa donijeto je na nezakonit način, jer nije sprovedena procedura predviđena Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, čime su prekršena prava gospodina Laketića", kazali su iz GA.

Oni dodaju da zakonom predviđena procedura podrazumijeva da rješenje:

– sadrži obrazloženje o tome kada i na koji način je državni službenik g. Laketić prekršio zakon i konkretni član koji mu se stavlja na teret. Ostaje sporno to što se iz Rješenja ne vidi na koji način je službenik Laketić navodno učinio težu povredu službene dužnosti.
– rješenje je donijeto bez vođenja disciplinskog postupka. Članom 95 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predviđeno je da izražavanje političkih uvjerenja u vršenju poslova predstavlja težu povredu službene dužnosti. Član 100 pomenutog Zakona predviđa vođenje disciplinskog postupka protiv državnog službenika i namještenika zbog teže povrede službene dužnosti. Navedenim članom detaljno se opisuje način sprovođenja disciplinskog postupka i odlučivanja u istom.
– Zakonom je takođe definisano da disciplinsku mjeru za težu povredu službene dužnosti izriče disciplinska komisija.

Iz GA navode da će, ukoliko je Laketiću potrebno, pružiti besplatnu pravnu pomoć.

Pozivaju i druge nadležne institucije da se uključe, prije svega Inspekciju rada i Ombudsmana, da ispitaju slučaj jer, podsjećaju da Ustav Crne Gore zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu i da su svi jednaki pred zakonom.

"Evropska konvencija o ljudskim pravima, između ostalog, propisuje da prilikom utvrđivanja građanskih prava i obaveza, svako ima pravo na pravično suđenje i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim, zakonom ustanovljenim sudom. Takođe, Zakonom o zabrani disrkiminacije izričito se zabranjuje diskriminacija po osnovu političkog ili drugog mišljenja", navodi se u saopštenju.

Napominju da poštovanje prava svakog građanina Crne Gore mora biti iznad toga da li se slažemo ili ne sa njegovim političkim stavovima.

"Na tome se temelji pravna i demokratska država, a poslenici Vlade moraju biti u prvim redovima u odbrani tih temelja i apelujemo na poštovanje Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika", navodi se u saopštenju GA koje otpisuje programski direktor Milan Radović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније