Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 11. 2013. 10:02 >> 10:02
2

EN PLUS GRUPA

Tužiće Vladu za 93 miliona eura

Ruska En plus grupa će podnijeti tužbu tešku 93 miliona EUR arbitražnom sudu u Frankfurtu, navodi list Malta Independent.

U tekstu se navodi da tužbu organizuje bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma (KAP), Jurij Mojsijev zbog neispunjenih obećanja i izgubljenog profita koji je izazvala Vlada Crne Gore, prenosi Dan.

Mojsijev je ranije tvrdio da je šteta koju je Centralnoevropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) nanijela Vlada uvodeći stečaj bez saglasnosti ruske kompanije, prema preliminarnim procjenama oko milijardu EUR.

To nije prva tužba koju En plus grupa, ruskog biznismena Olega Deripaske, podnosi protiv crnogorske Vlade. Dvije godine nakon privatizacije, koja je završena krajem 2005. godine, En plus grupa je tužila Vladu arbitražnom sudu u Frankfurtu, tražeći 300 miliona EUR odštete zbog lažno prikazane vrijednosti KAP-a i dokumenata u procesu privatizacije.

Vlada je podnijela kontratužbu, ali se sve završilo potpisivanjem memoranduma 2009. kojim je Vlada preuzela polovinu ruskih akcija u KAP-u u zamjenu za 130 miliona EUR garancija za kredite, isplatu socijalnog programa za prekobrojne radnike, produžetak subvencija za električnu energiju i odustajanje od naplate poreskog duga.

Prošle godine pale su garancije date Deutsche banci od 23 miliona EUR, a ove godine i ostale, koje su isplaćene iz budžeta.

Dodatni problem je što će iz budžeta biti isplaćeno i više od sedam miliona EUR struje koju je KAP neovlašćeno preuzeo iz evropske interkonekcije. Tim povodom je bio uhapšen finansijski direktor Kombinata, Dmitrij Potrubač.

Stečaj u KAP je uveden sredinom jula, na zahtjev Ministarstva finansija. En plus grupa je prijavila 43,5, a ruski CEAK 50 miliona EUR potraživanja. KAP Vladi duguje 148,1 milion EUR, a ukupno je stečajna uprava priznala 360 miliona EUR duga. Upravo je Institut računovođa i revizora procijenio imovinu KAP-a na 52,5 miliona EUR, što će biti osnova stečajnoj upravi da odredi početnu cijenu za prodaju imovine bankrotirane fabrike.

Danu je iz Vlade potvrđeno da En plus grupa još nije podnijela tužbu arbitražnom sudu u Frankfurtu, ali da su najavili da će to uraditi.

En plus grupa je, kako saznaje podgorički list, počela lobiranje i o svom viđenju uvođenja stečaja obavijestila neke međunarodne adrese, među kojima i Evropsku komisiju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније