Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

30. 08. 2021. 12:22 >> 12:22

PROTEST U KRALJSKIM BARAMA

Traže raskid koncesionih ugovora za mHe

Mještani Bara Kraljskih i Rečina su sa još jednog protestnog skupa zatražili od nadležnih da raskinu koncesione ugovore za izgradnju MHE na rijekama u njihovim selima.

Okupljeni juče pored vodotoka Čestogaz ponovili su zahtjeve za raskid koncesionih ugovora i potvrdili stav protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE).

Mještani Kraljskih Bara su se još jednom osvrnuli na kontroverzni Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu rađen prije više od 10 godina, ukazujući na kontradiktornost samog Elaborata.

Kako tvrde, Elaborat sadrži niz nedosljednosti koje se u nizu ponavljaju i jedna drugu negiraju. Naime, u jednom dijelu se tvrdi da je 'Crni potok pritoka Crnje', dok se u drugom dijelu kaže da 'rijeka Crnja i Ljubaštica sa pritokama, Čestogaz i Crni Potok, čine rijeku Drcku koja se kod Mateševa uliva u Taru'. Ovo je za mještane, uz niz drugih nedorečenosti pomenutog Elaborata jedan od ključnih argumenata za obaranje date saglasnosƟ na Elaborat.

Mještani takođe pozivaju Vladu Crne Gore da razmotri svoj stav o čuvanju budžeta po svaku cijenu.

"Zbog klimatskih promjena i sve učestalih sušnih perioda, primijećen je konstantan pad vodostaja ovih rječica i potoka, kao i sve češće nestajanje izvora u neposrednoj blizini ovih vodotoka, što samo po sebi ukazuje na sve manje vode u ovim vodotocima. Smatramo da je bolje sada raskinuti ove ugovore nego to činiti za 5 do 10 godina iz razloga nerentabilnog poslovanja ovih MHE-a, a koji bi se neminovno desio usljed navedenih razloga", naglašava Milovan Labović predsjednik MZ Kraljske Bare.

Kako je istakao, time bi šteta bila pričinjena ne samo budžetu Vlade Crne Gore, već i životnoj sredini, ekologiji ovog kraja, ali i stalnom stanoviništvu ovih sela u opštini Kolašin, a što bi imalo nesagledive posljedice po javni interes i sve građane Crne Gore.

"Zato mještani traže od Vlade Crne Gore da po hitnom postupku raskine koncesione ugovore, jer za to ima više argumenata, da se sa ovih vodotoka ukloni sav građevinski materijal, deponovane cijevi i građevinske mašine, da se izvrši sanacija riječnog korita Čestogaz, sanira pričinjena šteta i oštećeno korito vodotoka Čestogaz dovede u prvobitno stanje", navodi Labović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније