Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 11. 2013. 09:11 >> 09:11
3

ZBOG POVREDE ČASTI

Miodrag Micko Vukotić tuži Srbiju

Nakon 12 godina suđenja, Apelacioni sud u Beogradu definitivno je oslobodio krivice crnogorskog biznismena Milorada Micka Vukotića i Srbijanca Jezdimira Vasiljevića, koji su presudom Višeg suda u Beogradu osuđeni na pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje, pišu Dnevne novine.

Zbog istog djela, kao njihovi saradnici, prvostepenom odlukom beogradskog Višeg suda, krivice su oslobođeni Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan  Protić. Apelacioni sud osuđujuće presude ukinuo je zbog povrede krivičnog zakona.

Vukotić, nekadašnji poslanik Liberalne partije LP, za Dnevne novine je kazao da će zbog povrede ugleda i časti, ali i zbog toga što mu je zbog dugog sudskog postupka uništena karijera, kao i biznis, tražiti obeštećenje od Srbije.

Prema navodima optužnice iz 2001. godine, vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice “Jugoskandik” Vasiljević i Vukotić su po dogovoru učestvovali u osnivanju “Banke privatne privrede Crne Gore” sa sjedištem u Podgorici u kojoj su navodno neovlašćeno organizovali rad na deviznovalutnim poslovima.

Sa svojim saradnicima, kako je pisalo u optužnici, oni su pronevjerili oko 29 miliona eura i oštetili štediše za 190 miliona njemačkih maraka.

Naime, Vukotić i Jezdić su se teretili da su radi neovlašćenog vršenja bankarskih poslova zaključili nezakonite ugovore o poslovnoj saradnji između te banke i preduzeća “Jugoskandik”. Navodno, nakon toga, ovlašćenja za bankarsko poslovanje prenijeta su na “Jugoskandik”.

“Banka privatne privrede Crne Gore”, kako je Vukotić kazao, registrovana je 14. februara 1992. a ovlašćenje za vršenje devizno valutnih poslova od Narodne banke Crne Gore dobila je nakon mjesec dana. U aprilu su potpisali Ugovor o poslovnoj saradnji sa “Jugoskandikom” iz Beograda u vezi sa prikupljanjem devizne štednje.

“To je bio potpuno zakonit posao, a nije ga osporila Narodna banka Jugoslavije ni Narodna banka Crne Gore prilikom svojih kontrola”, tvrdi Vukotić.

Banka je, kako je dodao, zbog nepoštovanja ugovora od strane “Jugoskandika” pokrenula sudski postupak pred Privrednim sudom u Podgorici i pravosnažno sudskom presudom i poravnanjem sa tom firmom obeštetila štediše u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније