Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

24. 08. 2021. 11:25 >> 11:28
1

HRA

Procesuirati odgovorne za incidente prema novinarima

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da očekuju djelotvorno procesuiranje svih odgovornih za najnovije incidente prema novinarima, u skladu s postojećim propisima, ali i sistemsku reakciju države na društvenu klimu u kojoj su novinari sve češće na udaru.

Akcija za ljudska prava (HRA), kako navode, najoštrije osuđuje najnovije incidente prema novinarima, grubo ometanje rada novinarke Ljubice Milićević i kamermana Draga Matovića televizije Vijesti na Cetinju od strane pojedinih učesnika protesta, kao i vrijeđanje i prijetnje koje je novinarki Tamari Nikčević jedna osoba uputila u Risnu.

"Samo u posljednjih 10 dana desila su se najmanje tri incidenta na štetu novinara, dok je u prvoj polovini ove godine zabilježeno 14 slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, najčešće dok su obavljali uobičajene radne zadatke. Pojačane tenzije u društvu i nova protestna okupljanja znatno povećavaju rizik da će takvih slučajeva biti još više", navode u saopštenju.

Apeluju na sve političke aktere da promovišu demokratsku kulturu u kojoj nema mjesta verbalnom i fizičkom nasilju prema novinarima i ostalima koji se ne doživljavaju kao istomišljenici.

Pozivaju sve političke aktere na usvajanje izmjena Krivičnog zakonika u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara, u skladu s predlogom 9 NVO koji je poslanik Marko Milačić procesuirao u Skupštini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније