Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

JBČ [ Portal RTCG ]

24. 08. 2021. 08:45 >> 12:03
12

MINISTARKA

Ustoličenje uz poštovanje digitalnog sertifikata

Zdravstveni sistem spreman je da se suoči sa povećanim brojem oboljelih od kovida-19, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Najveći broj oboljelih je, kako je kazala kod građana starosti između 30 i 39 godina a trenutno je manje od 4% oboljelih na bolničkom liječenju. Ona je dodala da će broj novozaraženih u narednom periodu rasti kod nas ali i u svijetu ali, kako je kazala, koliko se mi budemo pridržavali mjera utoliko će brže doći do bržeg zaustavljanja rasta novozaraženih. Ministarka je dodala da zaključavanje više nije opcija. Borovinić Bojović je najavila svoje angažovanje na povećanju zarada u zdravstvu. Predstojeće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju sa epidemiološke strane uz poštovanje digitalnog sertifikata za ministarku je, kaže, izvodljivo.

Na pitanje da li sa SPC dogovara mjere i protokole za najavljeni događaj na Cetinju ministarka je kazala da je bilo razgovora i da će se oni nastaviti.

"Mi smo prethodno uveli korišćenje digitalne potvrde uz pomoću koje smo omogućili da se određeni događaji dese. U tom smislu uz poštovanje digitalnog sertifikata i potvrde i ograničen prostor na kojem će se dešavati, ovaj događaj je izvodljiv. Već je bilo razgovora oni će se nastaviti a javnost će biti informisana", kazala je ministarka u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Ona je poručila građanima da je najvažnje zdravlje, da svi sačuvamo najbliže i pozvala da poštovanje mjera i vakcinaciju.

Zdravsteni sistem spreman

Borovinić Bojovć je kazala da je zdravstveni sistem spremno dočekao izmjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori.

"Spremno smo dočekali porast broja novozaraženih paralelno sa tim epidemiološke mjere prate aktuelnu situaciju", kazala je ministarka.

Ona je naglasila da ipak zdravlje mora da bude usklađeno sa psihološkim i socijalnim blagostanjem.

"Kao ministarka zdravlja uvijek se zalažem za one mjere koje u prvom redu podrazumijevaju zaštitu fizičkog zdravlja ali, sa druge strane ne smijemo da zaboravimo da postoje i drugi segmenti zdravlja koji su važni i čije ćemo konsekvence u budućnosti dugo pratiti", kazala je.

Ministarka je odala priznanje svim zdravstvenim radnicima i dodala da njihov rad mora da bude nagrađen.

"Ja ću se kao ministarka zdravlja u tom smislu dodatno zalagati i za povećanje zarada u zdravstvu", poručila je Borovinić Bojović.

Ona je saopštila da je za nedjelju dana, od 16. do 22. avgusta, u Crnoj Gori urađeno preko 130 hiljada pregleda.

"6,5 hiljada zaraženih je u ovom trenutku a nešto manje od 4% se nalazi na bolničkom liječenju. Važno je da su ljekari u svim kovid bolnicama i kovid centrima uvezani, prate pacijente pojedinačno", kazala je ministarka i dodala da je u ovom trenutku najvažnije da se situacija može prevazići poštovanjem epidemioloških mjera i vakcinacijom.

Najviše zaraženih starosti od 30 do 39 godina

Ona je dodala da je fokus interesovanja ministarstva trenutno na mladim jer se delta soj najlakše širi u toj populaciji a onda prenosi i na starije.

"Trenutno najviše zaraženih je među onim starosti između 30 i 39 godina a u toj kategoriji imamo 25% vakcinisanih od ukupnog broja te populacije", kazal je ministarka i i naglasila da svi moraju poštovati mjere.

Ona je pozvala građane da se vakcinišu jer na taj način ne samo da će zaštititi sebe i svoje najdraže nego će se, kako je kazala, tako smanjiti i pritisak na bolnički sistem čime će se doprinijeti prevazilaženju trenutno povećanog broja zaraženih.

Broj novozaraženih će rasti kod nas i u svijetu

"Eksponencijalna kriva je i daje u porastu što se tiče broja zaraženih ne samo kod nas već i u cijelom svijetu regionu i Evropi. Posljednji podaci Svjetske zdravstvene organizacije upravo upućuju da će broj novozaraženh određeno vrijeme neminovno rasti ali koliko se mi budemo pridržavali mjera u tolio će brže doći do bržeg zaustavljanja rasta novozaraženih", kazala je Borovinić Bojović.

Na pitanje, da li je zdravstveni sistem spreman za jesen i više zaraženih ministarka je kazala da se tenutno se u bolnicama nalazi oko 57% osnovnih kapaciteta za kovid koji, kako je dodala, značajno mogu biti povećani.

"Broj postelja je oko 330 ali on može da bude i 800 i 1.000. Sve je spremno i za taj scenario ako do njega dođe, ali nadamo se da do bjega neće doći. Kiseonične stanice su obezbijeđene u bonicama i kojima ih ranije nije bilo. Sve je u zdravstvenom sistemu spremno. Mi ne očekujemo veći broj postelja ali smo za to pripremljeni", kazala je ministarka.

Podaci o odlasku ljekara koji se javljaju u medijima, kaže ministarka, često nijesu tačni.

"Broj ljekara koji na napustio zdravstveni sistem ove godine značajno je manji od broja koji ga je napustio recimo u prethodnoj godini ili nekoliko godina. Važno je da maksimalno koordinišemo sa ljekarima koji su na rapolaganju i da proces rada ne smije da zastane. Dobrom organizacijom i radom direktora svih centara uspjeli smo da obezbijedimo dovoljan broj ljekara", kazala je.

Borovinić-Bojović je istakla da je prvu dozu primilo više od 42% građana Crne Gore što je, kako je kazla, bolje i o pojedinih zemalja u okruženju ali i u Evropi.

"Ja nijesam potpuno zadooljna tim brojem, biću kada taj postotak bude takav da obezbjeđuje kolektivni imunitet zato planiramo dodatne aktivnosti", kazala je.

Treća doza

Što se tiče treće doze vakcine ministarka je kazla da će finalnu odluku donijeti nacionalno tijelo NITAG.

"Na prethodnoj sjednici odlučeno da se trećom dozom mogu vakcinisati rizične grupe. Ponovo će se o tome razgovarati. Očekujemo novi sastanak na kojem će se analizirati da li će treća doza biti preporučena svima nakon određenog vremenskog intervala od revakcinacije ili će ostati samo za hronične bolesnike", dodala je ministarka.

Ona je istakla da se Crna Gora može pohvaliti time da je od 4. decembra prošle godine obezbijeđeno 762.340 doza vakcina.

"Očekujemo da do kraja septembra stigne još do 100.000 doza Fazer vakcina i do decembra još 52.000. Na raspolaganju su Sinofarm, Astrazeneka i Fajzer. Ruske vakcine su trebale da stignu ali nijesu zbog problema koje su imali proizvođači", kazala je ministarka.

Zaključavanje nije opcija

Na pitanje da li nam na jesen slijedi zaključavanje, kazala je da se ono nigdje u svijetu ne dešava i ne postoje preporuke za to.

"Jer su vakcine na rasplaganju, postoji opdređen postorak vakcinisanog stanovištva i postojaće mjere, pratićemo situaciju ali ne očekuje se da se ide ka zaključavanju", kazala je ministarka.

Školska godina

Što se tiče školske godine ona je kazala da je finalna odluka na Ministarstvu.

"IJZ je imao niz sastanka i iznio svoj stav kako je planirana organizacija školske godine. Za nas je najvažnije a djeca idu u školu poštujući sve elemente zdravlja ali važno je da ostanu djeca zdrava. Zato je IJZ predložio model da se ide od 1. septembra u školu. Prosvjeta je među prvima valcinisana. Preporuke su da djeca idu u škole. IJZ će vršiti nasumična testiranja, reagovati a ministarstvo zdravlja će obezbijedit i maske", zaključila je Borovinić Bojović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније