Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

JBČ

23. 08. 2021. 11:00 >> 11:39
3

SMCG

Sprječavanje novinara u poslu da bude krivično djelo

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) smatra da je krajnje vrijeme da Vlada ili Skupština hitno preduzmu aktivnosti na usvajanju inicijative kojom bi se sprječavanje novinara u vršenju profesionalnog zadatka, tretiralo kao krivično djelo.

SMCG najoštrije osuđuje jučerašnje događaje u kojima su ponovo na meti bili novinari/ke i medijski radnici/ce i traži od nadležnih da ih efikasno i strogo procesuiraju a od vlasti da konačno uradi nešto na boljoj krivično-pravnoj zaštiti zaposlenih u medijima od napada.

"Anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti, koju su činili novinarka Ljubica Milićević i kamerman Drago Matović, tokom protesta na Cetinju, pokazuju da su, nažalost, mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru. Takođe, i grube uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan su pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje", navode iz Sindikata medija.

Iz SMCG napominju da od početka godine upozoravaju da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari/ke i medijski radnici/ce i to iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama.

Ističu da gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare/ke.

Oni su istakli da je, s obzirom da se očekuju slična okupljanja, jasno da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike/ce koji će izvještavati sa tih događaja.

"Zato smatramo da je krajnje vrijeme da Vlada ili Skupština hitno preduzmu korake na usvajanju inicijative 9 nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija kojom bi se, između ostalog, i sprečavanje novinara/ki u vršenju profesionalnog zadatka, tretiralo kao krivično djelo. Sigurni smo da bi jedna takva poruka natjerala sve one kojima smeta rad novinara/ki, da se dobro zamisle svaki put prije nego krenu u obračun sa onima čije im se izvještavanje ne sviđa iz nekog razloga", kazali su iz Sinikata medija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније