Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 08. 2021. 12:15 >> 12:16
1

SD SAOPŠTILE

FZO ide ka urušavanju zdravstvenog sistema

Najava Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) da će od oktobra građani lijek na recept moći da uzmu samo u pojedinim, a ne i svim apotekama kao što je to do sad bio slučaj, predstavlja korak ka daljem urušavanju zdravstvenog sistema od strane nove vlasti, ocijenile su Socijaldemokrate (SD).


Takav potez, kako su saopštili, predstavlja sve suprotno od onoga što najavljuju, a to su veća dostupnost i konkurentnost.

"Naprotiv, ovim se smanjuje dostupnost prava iz oblasti zdravstvene zaštite, jer se građanima smanjuje dostupnost lijeka kroz smanjenje broja apoteka. Istovremeno se ugrožava konkurentnost, jer se favorizuju manji privredni subjekti koji u sastavu imaju jednu ili mali broj apoteka", saopštio je SD.

Priča da se na ovaj način smanjuje potrošnja ljekova, odnosno da se prave uštede, ne predstavlja, kako su kazali, ništa drugo do obično politikanstvo politikanstvo: "Jer recepte ne propisuju farmaceuti, već ljekari. Na ovaj način se samo građanima sužava izbor apoteka u kojima mogu podići lijek".

Smatraju u SD-u da nije jasno na osnovu kojih kriterijuma će biti izabrana jedna od, kako kažu, "više 'kvartaških' apoteka, kada sve ispunjavaju uslove".

"Zdravstvene vlasti bi trebale da znaju da odluku u koju od apoteka će podići lijek treba prepustiti pacijentu. Na samom kraju, rukovodstvu FZO poručujemo da se racionalizacija ne postiže smanjenjem broja apoteka, već smanjenjem broja propisanih ljekova, što je i laicima jasno. Dakle, manjeg troška sa Fond neće biti, ali veće gužve za građane, u vremenu kad epidemija bjesni, svakako hoće", poručuju iz SD-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније