Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 08. 2021. 17:32 >> 17:33

CANOVIĆ

Hitno raspisati poziv za sječu sanitara u NP Prokletije

Nesprovođenjem sanitarne sječe kojom se uklanjaju oštećena, suva i oboljela stabla kao i vjetrometine na teritoriji Nacionalnog parka Prokletije pričinjava se ozbiljna finansijska šteta lokalnom i državnom budžetu, poručio je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Imajući u vidu da je osmi mjesec u toku, predsjednik Opštine je naglasio da su posljednji momenti da se putem javnog poziva prodaju sanitarna stabla i vjetroodvale, inače će, kako dodaje, izgubiti na ekonomskoj vrijednosti.

"Apelujem na Nacionalne parkove Crne Gore da što prije objave Javni poziv za sječu sanitara, realno odrede cijene drvne mase, kako bi što veći broj lokalnih drvoprerađivača uzeo učešće i obezbijedio sirovinu za pokretanje drvne industrije", naglašava predsjednik Canović.

Sanitarna sječa nije vršena 2019, 2020. i 2021. te su, kako dodaje Canović,  značajne količine drveta u šumama koje su pod ingerencijom Nacionalnih parkova Crne Gore, količina sanitara samo iz 2019. godine iznosi preko 2700 m³ bruto drvne mase.

"Takođe, uklanjanjem bolesnih i štetnih stabala, koja mogu biti izvor zaraze, sprečava se širenje štetnih uticaja po šumski fond, te se čuvaju prirodna bogatstva naših krajeva", zaključuje Canović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније